Tobaksfri vecka i länet

Hallå där Birgitta Anshelm Olson, psykolog inom primärvården, om vårdcentralernas satsning på att få patienter att sluta med tobak.

Birgitta Anshelm Olson

Birgitta Anshelm Olson

Foto:

Uppsala2009-11-17 17:31
Just nu pågår "Tobakfria veckan" i Uppsala län. Vad innebär det?
- Det är en nationell satsning som återkommer varje år för att lyfta frågan. Rökning är den enskilt största hälsorisken som vi har. Om en patient röker eller snusar ska det alltid stå i journalen, men det är inte alltid man kommer ihåg att fråga det. Det här blir en påminnelse.

Hur många röker och snusar i länet i dag?- 14 procent av kvinnorna och 12 procent av männen röker och 19 procent av männen och 4 procent av kvinnorna snusar.

Vilken hjälp kan rökare få av vårdcentralerna?
- Först pratar man själv med patienten, sedan träffas man sju gånger en gång i veckan - i grupp eller enskilt. Först är det en förberedelsefas, sedan en stoppfas och sedan får man stöd och tips om hur man ska klara återfallsfasen. Det är viktigt att vara mentalt förberedd: Hur gör jag på första festen eller när jag åker på semester? Sedan följer man upp efter tre månader, sex månader och ett år.

Hur har satsningen med tobaksavvänjare fungerat?
- Jag håller på och utbildar tobaksavvänjare. Målet är att varje vårdcentral ska ha tillgång till en. Det ser skapligt ut, men på några vårdcentraler fattas det kunskap. 30-40 procent av deltagarna brukar vara rökfria efter ett år. Av dem som försöker sluta själva är bara 2-3 procent rökfria efter ett år.

Vilket är ditt bästa sluta-röka-knep?
- Förbered dig. Sätt ett datum. Att ta hjälp av nikotinläkemedel under en övergångsperiod kan vara bra. Och till sist. Ge inte upp! Det är aldrig för sent.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!