Ahmed Hamdouchi satt och fikade på Centralstationen i Uppsala när hans plånbok blev stulen.
–Jag fattar inte hur det gick till, säger han.
Det var en onsdag, den 13 mars. När han gjort upptäckten hade tjuvarna redan hunnit gå på restaurang och betalat med hans kort. Hos banken fick Ahmed Hamdouchi se var tjuvarna ätit och för hur mycket pengar. Då ringde han restaurangen och frågade hur det gått till.
–Hon jag pratade med mindes killarna för att de ätit för så mycket pengar, 2 000 kronor. Hon erkände att de fått betala med kortet utan legitimation eller kod. De hade sagt att de glömt id-kortet, berättar han.
Han är upprörd över att restaurangen lät männen betala utan legitimation. När UNT ringer upp restaurangchefen säger hon att de alltid frågar efter legitimation och signatur, men att det i sällsynta fall händer att legitimation saknas och då får kunden betala ändå.
–Hur ska vi annars lösa det? Vi vill ha betalt, säger hon.
Clemens Wantschura är ansvarig för betalfrågor på Visita, besöksnäringens branschorganisation. Han kallar den här händelsen ett olycksfall i arbetet och betonar att restaurangen inte har något att tjäna på att inte kolla legitimation.
–Du och jag som gäster hålls skadelösa om det är en felaktig transaktion. Det är restaurangen som får ta smällen när banken återför transaktionen. Dessutom får restaurangen betala en reklamationsavgift, berättar han.
Restaurangerna ska fråga efter legitimation, men det är inte ovanligt att restauranggäster betalar med kort utan att legitimera sig.
–Det är klart att det inte är klokt, men det är extremt ovanligt att det här händer. Jag har precis haft förhandlingar med banken som sa att reklamationer är extremt sällsynta. Om man stjäl ett kort är det sista man gör att använda det på restaurang. De flesta tar ut pengar eller köper kapitalvaror som de kan kränga. Det här var klantiga tjuvar, om kortet varit spärrat hade restaurangen kunnat ringa polisen, säger Clemens Wantschura.
Ahmed Hamdouchi ska få tillbaka pengarna för tjuvarnas restaurangbesök. I allmänhet är bankerna generösa med att ersätta sina kunder om de inte varit uppenbart klantiga och till exempel skrivit pinkoden på kortet.
–Det är inte självklart att få ersättning, det beror på om man bedöms ha varit grovt ovarsam, säger Bertil Ellvén, säkerhetschef på Swedbank.
Han råder personer som förlorat sitt kontokort att omedelbart spärra kortet och anmäla förlusten till banken och polisen. Ett tips är att lägga in bankens spärrnummer i mobiltelefonen.