Tjocka sjuåringar ofta feta som vuxna

En studie med 7 000 barn visar att åtta av tio överviktiga och feta sjuåringar fortfarande är tjocka i vuxen ålder. De nya resultaten gör att läkarna nu omvärderar tidigare lugnande besked om att "övervikt växer bort".

Uppsala2004-04-14 00:01
I stället menar man att åtgärder måste sättas in vid lägre åldrar. Skolan måste också ta ett större ansvar och sluta erbjuda eleverna kakor och godis menar experter.
Studien som blev klar förra året kommer att presenteras vid en kongress om övervikt och fetma i Prag senare i år.
Undersökningen är genomförd av landstinget bland 7 000 barn i Stockholms län. Forskarna har studerat hur mycket sjuåringarna vägde då de började skolan 1989. Därefter har man följt barnens viktkurvor i skolhälsovårdens journaler fram tills att de var i övre tonåren.

Överraskande resultat
Resultaten visar att 80 procent av de barn som var överviktiga vid skolstarten fortfarande som 17-19 åringar hade problem med vikten. Tidigare studier har visat att hälften av de överviktiga tolvåringar blev av med sin övervikt då de blev äldre utan någon särskild behandling.
- De nya resultaten är överraskande och gör att de besked som vi läkare gav för några år sedan om att låta feta barn I skolåldern vara i fred nu måste omvärderas och man måste sätta in åtgärder tidigare. För överviktiga barn i tre- till femårsåldern tror vi dock fortfarande att prognosen är relativt god, och att övervikten för många av dem inte ska bli bestående, säger Claude Marcus, överläkare vid Rikscentrum för överviktiga barn, Huddinge sjukhus.

Lättillgänglig mat
För femton år sedan var cirka 8 procent av sjuåringarna i Stockholms län överviktiga eller feta. I dag är 20-25 procent av förstaklassarna tjocka.
— Gör vi inget åt detta nu kommer vi redan om tio till femton år vara på samma nivå som amerikanerna där 40 procent av barnen är överviktiga, säger Claude Marcus.
Han menar att det finns flera förklaringar till att barn väger allt mer. Dels är det tillgängligheten av mat och inte minst de allt fler sötade produkter, dels den minskande fysiska aktivisten bland barn.
— Men också att det som vi för 25 år sedan ansåg vara normalt idag anser är magert. De barn som för 25 år sedan var överviktiga anser vi nu vara normala. Detta kan vara en förklaring till att många i skolan är helt oförstående till siffror som visar att så många barn har övervikt eller fetma.

Genetiska mekanismer
Många barn utvecklar fetma när de är mellan tre och sju års ålder. Studier har visat att två barn som får nästan samma mat och godis, läsk och bullar så kan de ena utveckla fetma medan den andra förblir normalviktig. Orsaken till detta är ännu inte helt klarlagd men sannolikt spelar de genetiska mekanismer en viktig roll.
— Men vi vet även att miljöfaktorerna är så pass starka när det gäller små barn att kan slå igenom mycket kraftigt.
För att komma till rätta med den galopperande övervikten bland barn måste politikerna snabbt sätta in åtgärder menar Claude Marcus. Han är kritisk mot regeringens senaste utredning.
- Att tillsätta ännu en utredning med Folkhälsoinstitutet och Livsmedelsverket är inte vad som behövs. Det som krävs är insatser ute i samhället och på skolorna. I dag delar pedagogerna i skolan ut godis till barnen. Mellanmålen på dagis, skola och fritids är onödigt söta och energitäta. Det måste vara föräldrarna som bestämmer när barnen ska få sötsaker, bullar och läsk.

Skolfikens utbud
Claude Marcus anser även att institutioner som behandlar barn bör också gå i bräschen för att uppfinna andra belöningssystem än glass, tårta och läsk.
- Det är fredagsmys, alla hjärtans dag, man firar därför det är dåligt väder eller snart lov. Skolan kan knappast uppfattas som trovärdig i sitt kostbudskap med skolbespisning och hemkunskapspersonal om man samtidigt säljer billig läsk och godis till barnen. Därför måste man också förändra skolfikens utbud.

BMI för barn


Då man beräknar body mass index (BMI) för barn är såväl längd som ålder avgörande.
Om barnet är 1,35 m lång och väger 35 kilo räknar du ut BMI så här:
35 dividerat med 1,35x1,35. Alltså 35/1,8=19 BMI

BMI för en sjuåring
Normalvikt: 12-17,9
Övervikt: 18-20,9
Fetma: 21 och däröver

BMI för en 10-åring
Normalvikt. 13-19,9
Övervikt: 20-23,9
Fetma: 24 och däröver

Tolv råd till föräldrar som vill hålla koll på barnens vikt


1) Regelbundna måltider
Servera frukost, lunch och middag, och undvik småätande som gör att man aldrig är riktigt hungrig.
2) Lördagsgodis
Var konsekvent och försök erbjuda godis en gång i veckan. Cirka ett hekto godis är lagom.
3) Skilj på vardag och fest.
Undvik småätande. Kakor, glass och godis äts vid speciella tillfällen.
4) Kolla kalorierna
Försök att välja smalare alternativ. Isglass i stället för gräddglass, popcorn i stället för chips.
5) Ta inte om
Lägg upp en portion och försök lära barnet äta långsamt
6) Tallriksmodellen bra
Dela in tallriken I tre delar, en för grönsaker, en för kött, fisk eller kort, och en för potatis, pasta eller ris.
7) Drick rätt
Drick två glas lättmjölk per dag, och drygt ett halvt glas juice. Vatten är bästa måltidsdrycken.
8) Sunda mellanmål
Knäckebröd med magert pålägg och ett glas lättmjölk och frukt, är ett bra alternativ.
9) Följ aldrig-listan
Ät inte, chips, vispgrädde, kakor, vetebröd, skorpor, ostbågar, söta krämer, pommes frites, pizza, läsk O´boy
10) Frossa i fria-listan
Ät morötter, broccoli, gurka, tomater, woka om barnet inte tycker om råa grönsaker.
11) Gå-gå-gå
Låt barnet gå till skolan, och se till att det är ute på rasterna
12) Utelek
Uppmuntra utelek dagligen. Gärna två timmar oavsett väder.
Källa: En handbok för föräldar och proffs av barnsjuksköterskan Pernilla Danielsson och barnläkaren Annika Janson som båda är verksamma vid Rikscentrum för överviktiga barn, Huddinge sjukhus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om