Tjejmilen blir en morot i motionsspåret

Snart är det dags för löpartävlingen Tjejmilen - landets största idrottsevenemang för kvinnor. Vi träffade löparen och personliga tränaren Lisa Blommé, som vann Tjejmilen 2005. Hon vill peppa fler tjejer att börja tävla:- Man höjer sig själv på tävling - och presterar bättre än på träning, hävdar hon.

Foto: Scanpix

Uppsala2008-08-23 14:00
Nu är det inte många dagar kvar till Tjejmilen. Tävlingen, med start och mål på Gärdet i Stockholm, avgörs för 25:e gången den 31 augusti och lockar busslaster med deltagare från hela landet.
30-åriga Lisa Blommé från Hässelby SK tog hem spelet 2005. I år ställer hon upp igen, givetvis med samma målsättning. Och det råder ingen tvekan om att hon tycker att fler ska ta chansen att utmana sig själva på tävlingsbanan:
- Ställ upp och tävla, även om du inte tror att du klarar det. Gnistan kommer att tändas - och du kommer att prestera bättre än du tror! säger Lisa, och det är lätt att tro henne.

Vinnarloppet 2005 sprang hon dagen efter att ha sprungit 5 000 meter i Finnkampen, ett av hennes bästa lopp någonsin:
- Jag trodde jag skulle vara sliten men det gick bra. Under loppet varken såg eller hörde jag något, jag bara sprang. Förra året däremot tog jag det lugnare på grund av en skada. Jag sprang bara för att vara med och hann se folket runt banan. Det har sin tjusning det med.
Är hon skadefri satsar Lisa förstås på att vinna Tjejmilen i år igen, men konkurrensen är tuff, konstaterar hon.
Hur ska man då vara tränad?
För att klara att springa en mil tycker Lisa att man bör ha träning två gånger i veckan i kroppen, varav joggning 5-10 kilometer minst en gång av tillfällena. Det gäller för vanliga motionärer. Styrketräna kan man göra i anslutning till konditionsträningen:
- Kör situps eller tåhävningar - det behöver inte vara så komplicerat, konstaterar hon, och berättar om sin mamma som inspirerade henne som liten genom att göra hundra tåhävningar hemma varje morgon.

Sista veckan före ett lopp som Tjejmilen drar man ned på träningen med 20 procent. För Lisa Blommé innebär det ändå träning varje dag. Ett exempel: Ett entimmes löparpass blir i stället 48 minuter långt.
- Behåll kvaliteten på träningen, men dra ned på mängden, förklarar Lisa, som jobbar som personlig tränare när hon inte tränar själv.
Kosten är viktig för att träningen ska ge resultat:
- Jag har mer och mer insett vikten av att få i mig bra grejor, som frukt och grönt, nötter och baljväxter. Har man bara grunden går det att äta skräp ibland också.
FAKTA
Tjejmilen-siffror

25 år fyller Tjejmilen i år.
25 000 väntas springa årets lopp.
1 mil långt är loppet.
18 000 liter sportdryck och 30 000 liter vatten finns vid de fyra vätskekontrollerna.
1 285 funktionärer jobbar under Tjejmilen

Källa: www.tjejmilen.se


PERSONLIGT
Lisa Blommé
Ålder: 30 år
Idrottsbakgrund: Tennisspelare i grunden. Började springa som 20-åring.
Bor: Sundbyberg, Stockholm
Yrke: Personlig tränare, löpare


Så ger du max på Tjejmilen
Läparen Lisa Blommé ger sina bästa löpartips.
Före loppet
* Ät din frukost tre timmar innan du ska springa, och ät inte mer än du brukar (inte minst med tanke på att många bor på hotell med hotellfrukost). Det är inte roligt att komma till start proppmätt och helt uppblåst! Tvärtom är det bara bra att vara lite småhungrig - det går över så fort du satt igång.
* Överät inte energibarer och drick inte en massa sportdryck. De produkterna är inte till för vanliga motionärer - det blir alldeles för mycket energi. Resorb (vätskeersättning som finns på Apoteket) eller vatten är bättre alternativ.
* Spring i väl använda och utprovade kläder och skor. Vaselin kan vara bra att smörja under armar och fötter - Compeed-plåster hjälper mot skavsår.
* Ha på dig överdragskläder före start för att inte bli kall. Ha med ett torrt ombyte att dra på efteråt vid dåligt väder.

Under loppet
* Spring inte för fort i början! Spara lite på dig i stället.
* Tar orken slut så gör den det, men försök ändå att hålla igång genom att springa tre minuter, gå en minut och så vidare.
* Stanna till åtminstone vid någon vätskekontroll utmed banan, även om du inte behöver stanna vid varje.

Efter loppet
* Se till att du får i dig något, den klassiska Tjejmilen-ostkakan eller en banan till exempel, så snart som möjligt efter målgång. Middag äter du när du själv känner för det.
* Var noga med stretching och nedvarvning - till exempel tio minuters långsam joggning eller en promenad till bussen eller tunnelbanan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om