Tjejjour öppnar i Uppsala i dag

Unga tjejer vet inte vart de ska vända sig för att få hjälp med sina problem. Ofta känns det lättare att prata med en jämnårig än med socialtjänsten. Det anser Maria Lööf och Ida Jansson som i dag startar Uppsalas första tjejjour.

Uppsala2005-11-08 00:00
I ett litet rum på Grands övervåning sitter de rustade med en telefon. Klockan halv fem i dag kommer den kanske att ringa, för då börjar Tjejjouren Slussens första telefontid.
— I början blir det nog lugnt. Ryktet om att vi finns måste sprida sig, säger Maria Lööf.
Idén om en tjejjour föddes för ett år sedan när Maria Lööf och Ida Jansson gick sista året på gymnasiet och gjorde ett projektarbete om våld mot kvinnor i samarbete med kvinnojouren i Uppsala.
— Vi märkte att kvinnojouren inte hade resurser för att hjälpa personer under 18 år och tyckte att det var konstigt att Sveriges fjärde största stad inte hade någon tjejjour. Så vi tänkte att då får vi ta tag i det, säger Ida Jansson.

Utökar
Till en början har de besöks- och telefontid en gång i veckan. Längre fram ska de utöka med fler telefontider och föreläsningar på Uppsalas skolor.
Tjejjouren riktar sig främst till tjejer mellan 13 och 18 år, och inget problem är för stort eller litet.
— Man kan ringa om man är utfryst eller inte trivs hemma. Men också om man utsatts för övergrepp eller våld, säger Ida Jansson.
Varken hon eller Maria Lööf tror att det är ovanligt att tjejer under 18 år känner sig kränkta i sina förhållanden.
— Det behöver inte handla om fysiskt våld, det kan vara psykiskt också. Men vi har ingen utbildning för att hantera allvarliga problem. Tanken är att vi ska slussa de tjejer som behöver professionell hjälp vidare, det är därför vi heter Slussen, förklarar Maria Lööf.

Vet inte vart de ska vända sig
Genom kontaktpersoner hos socialtjänsten, Barnombudsmannen och Kriminellas revansch i samhället hoppas de kunna hjälpa tjejerna.
Varför behövs det en tjejjour, räcker det inte med kuratorer och socialtjänsten?
— Nej, många går i dag och drar på sina problem eftersom de inte vet vart de ska vända sig. Det kan kännas jobbigt att ringa till socialen och behöva tala med flera personer innan man hittar rätt, säger Maria Lööf.
- Ibland kan det också vara skönt att vara anonym och inte prata med skolans kurator som väger in ens tidigare beteenden. Det blir som en tom tavla med enbart det problem man vill tala om. Och vi har bestämt att vi har tystnadsplikt.
— Det är också lättare att ta steget och ringa om man vet att det är en ung tjej som svarar. Vi har det ju ganska färskt i minnet hur det är att vara tonåring, säger Ida Jansson.

Fotnot: Tjejjouren Slussen kan nås på telefonnummer 018-71 20 27.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om