Det som var tänkt att bli en rolig dag på påsklovet med mycket fotboll i Anders Diös-hallen med kompisarna blev någonting helt annat för Zoe Thomsen, Lykke-Li Eriksson och Julie Bannout.
Fjorton av kommunens 24 fritidsklubbar fanns på plats med lag, i flera fall mixade, för att spela cupen. Lindbackens fritidsklubb hade två lag med där killar och tjejer skulle spela tillsammans.
– När min dotter åkte hemifrån på morgonen trodde hon att det skulle bli en kul dag, berättar Mia Eriksson som är mamma till Lykke-Li Eriksson.
Mia Eriksson berättar att när mor och dotter träffades igen på kvällen så var besvikelsen påtaglig efter en dag där Lykke-Li mest stått på sidan av och knappt fått spela någonting.
– Jag hade hoppats få en rolig dag och träffa kompisar och spela fotboll som jag verkligen gillar. Så blev det inte och jag kände mig ledsen när jag kom hem, berättar Lykke-Li Eriksson.
Jaqline Claesson är chef för sju av kommunens totalt 27 fritidsklubbar, bland annat den i Lindbacken som det nu riktas kritik mot.
– Syftet var att barnen skulle ha roligt och träffa andra fritidsklubbar och spela fotboll, umgås och ha kul. Det ska alltid vara tryggt och jämlikt vid alla våra aktiviteter. Det har inte uppnåtts för de här tjejerna utifrån vad de upplevt den här dagen, säger Jaqline Claesson.
När det var dags för den första matchen fick tjejerna beskedet från den fritidsledare som ansvarade för laget att de inte skulle få spela något i matchen.
– Fritidsledaren sa till oss att det var killarna som skulle spela eftersom de "brann mera för fotboll än oss". Att säga något sånt är ju hur dumt som helst, menar Zoe Thomsen.
Det var samma mönster i match nummer två – inget spel för tjejerna.
– Då protesterade vi och då sa fritidsledaren att vi skulle få spela i den tredje matchen, berättar Lykke Li Eriksson.
Även om de fick spela blev det inte vad de förväntat sig.
– Vi fick knappt spela något, vi hann bara komma in på planen innan vi fick byta igen, förklarar Zoe Thomsen.
Tjejerna förklarar att de sett fram mot cupen under en längre tid. När de under dagen började ställa krav och förklarade att de ville få spela i matcherna så blev det en obehaglig stämning i laget.
– Flera av killarna i laget blev upprörda och sa "det räcker väl att vara med i laget, men låt oss spela så får ni vara med och vinna en pokal", berättar Zoe Thomsen.
Efter de tre inledande matcherna väntade ett slutspel – inte heller där fick de tre tjejerna spela någonting.
– Fotbollen ska vara jämlik, men här är den inte det, menar Lykke Li Eriksson.
Jaqline Claesson förklarar att den personal från fritidsklubben som var på plats noterade att tjejerna varit ledsna.
– Jag har träffat personalen från fritidsklubben som uppmärksammade detta. De har sagt att de försökt lösa situationen, säger hon och fortsätter:
– Jag kan inte säga något om hur mycket flickorna fått spela, men vi tar detta allvar och det är vårt ansvar att alla ska må bra. Jag litar på tjejernas upplevelser och deras uppgifter hur mycket de fått spela.
Från kommunens sida håller man nu på att utreda exakt vad som hänt de tre tjejerna samt hur man ska tänka när det gäller cupspel i fortsättningen.
– Jag har pratat med min personal som var på plats den dagen, där ingår bland annat de som var ledare för laget. Vi håller på att kartlägga det hela nu. Men det som beskrivs från tjejerna är inte okej på något sätt och det ska absolut inte få förekomma i vår verksamhet.
Hon förklarar att personalen på fritidsklubben tagit till sig av kritiken. En konsekvens av det inträffade är att fritidsklubbens rutiner nu ska ses över.
– Alla som deltar i vår verksamhet ska känna att det finns en trygghet och jämlikhet i all vår verksamhet.
I cupspelet i Anders Diös-hallen utsågs vinnare. Något som strider mot Svenska fotbollsförbundets riktlinjer för barn i den här åldern.
– Vi har nu fattat ett beslut att vi inte ska arrangera några cuper som utser slutgiltig vinnare i framtiden, säger Jaqline Claesson.
Hon berättar också att Fritid Uppsala kommer att ta hjälp av RF-SISU för att få råd hur man ordnar bra idrottsenevemang där man inte utser slutgiltig vinnare.
– Vi kommer även att ha en medarbetardag där vår personal ska utbildas i frågor som rör hur man arrangerar cuper där man inte utser några slutgiltiga vinnare.