Märsta. Det hela började med att tjejerna arbetade med ämnet folkmord under årskurs två, bland annat genom ett utbyte med Holland. De blev intresserade att jobba vidare, eftersom de tycker ett det är ett viktigt ämne.
- Målet är att dokumentärfilmen ska kunna användas i ett utbildningssyfte, säger Gabriella Rapp.
Kan visas på gymnasiet
Dokumentären ska ta upp de mest grundläggande saker och kunna vara en introduktion som lärare kan visa på gymnasiet i en historie- eller samhällskurs.
- Det kändes närmast för oss att göra en film på gymnasienivå. Vi visste inte om det skulle bli för komplicerat på grundskolan, säger Gabriella Rapp.
- Vi är framtiden så vi bör ha kunskap om vad folkmord innebär för att kunna hjälpa att förhindra att något liknande sker, fyller Josefine Waering i.
De har olika roller i sitt projektarbete. Gabriella Rapp är den som tar hand om och gör intervjuerna och är berättarröst i dokumentären. Emma Kafle är teknikansvarig för kamerorna, och filmningen. Josefine Waering tar hand om klippningen och är regissör.
- Men vi gör ju egentligen allt tillsammans, som faktainsamling och så, säger Emma Kafle och Josefine Waering och Gabriella Rapp håller med.
I sin dokumentär har tjejerna bland annat intervjuat två historieprofessorer, Klas-Göran Karlsson och Kristian Gerner, som tillsammans har skrivit en bok som heter Folkmordens historia. De fick åka ner till Lund för att prata med Klas-Göran Karlsson medan Kristian Gerner kom till Arlandagymnasiet.
- De har båda två varit oerhört hjälpsamma och vi är väldigt glada över att de ville medverka, säger Gabriella Rapp.
- Det var det roligaste inom projektarbetet. Vi kunde göra den här resan tack vare skolan som sponsrade oss och hjälpte till att boka biljetter, säger Emma Kafle.
Svårt att begränsa ämnet
Dokumentären ska bli 20 minuter när den är helt klar, just nu har de ungefär två timmar filmat material. Det svåraste med projektet har därför varit att begränsa ämnet och få klippningen bra.
Det som är kvar att göra med projektarbetet om folkmord är att skriva manuset, samla bilder och klippa ihop allt material. Till det ska de använda Imovie, ett datorprogram som man gör film i, och om det finns behov av det ska de använda andra program också.
- Vi kan Imovie bäst, men om det skulle sakna vissa funktioner har vi andra program också, säger Josefine Waering.