Tiundaskolan får bottenbetyg
Endast 3 av de 111 tillfrågade eleverna på Tiundaskolan i Uppsala anser att skolans lokaler alltid är städade. Charlie Eklund och Frida Blomberg i årskurs sex medger att skolans elever har sig själva att skylla, men anser också att lokalerna borde städas oftare.
Frida Blomberg och Charlie Eklund tycker att det borde städas oftare på Tiundaskolan.
Foto: Pelle Johansson
Den åsikten delar dock inte skolans elever med om. UNT:s enkätundersökning genomfördes i mitten av januari, och endast 3 av de 111 eleverna som svarade på enkäten, uppger att skolans lokaler alltid är städade.
- Det är ofta en massa vatten på toalettgolvet, man måste sätta på sig skor om man ska gå in dit. Dessutom är det skräpigt i korridorerna och dammigt på skåpen. Skitigt helt enkelt, säger Charlie Eklund som går i sjätte klass på Tiundaskolan.
Hans klasskompis, Frida Blomberg, påpekar att det självklart är eleverna som har sig själva att skylla - det är ju de som skräpar ner. Men samtidigt menar hon att städningen sker alltför sällan, med tanke på hur många elever som går på skolan och använder toaletterna.
- Men det räcker uppenbarligen inte att toaletterna städas en gång om dagen, säger Charlie Eklund.
Varken han eller Frida Blomberg känner igen dem som städar på skolan, och de vet inte när på dagarna lokalerna städas. Det förs inte heller några diskussioner kring hygienen på skolan, tycker de.
Nina Jansson på kommunens städservice försvarar lokalvårdarnas arbete, hon menar att det tar lång tid att komma i ordning med lokalvården på Tiundaskolan då den misskötts länge.
- Vi jobbar hårt för att ställa situationen till rätta, men det tar tid att få upp kvaliteten. Framöver hoppas jag att eleverna ska bli nöjda med städningen, säger hon.
Tiundaskolans rektor Ylva Nilsson är inte särskilt förvånad över resultatet av UNT:s undersökning, även om hon beklagar det. Hon menar att skolan länge haft problem med städningen. Lokalerna är gamla och slitna, och därmed svårstädade.
- Men precis som när det gäller skolmaten, ligger det i elevernas förhållningssätt att klaga på städningen. Jag tycker verkligen att vi fått det betydligt bättre de senaste månaderna, säger hon.
Det enda sättet att få eleverna att skräpa ner mindre, och göra det lättare för städarna att hålla rent, är en renovering av lokalerna.
- De är alltid lättare att skräpa ner i lokaler som är nedklottrade, gamla och slitna, jämfört med nya och fräscha lokaler som är anpassade till verksamheten som pågår, säger Ylva Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!