Titta upp – ny komet passerar jorden

En ny komet gör ett gästspel på vår stjärnhimmel, och under de närmaste dagarna syns den från Uppsala. Sedan kan den försvinna för alltid.

Niklas Edberg är forskare vid Institutet för rymdfysik i Uppsala. Till höger syns kometen C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS.

Niklas Edberg är forskare vid Institutet för rymdfysik i Uppsala. Till höger syns kometen C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS.

Foto: IRF/ Nicolas Biver, AP

Uppsala2024-10-14 15:40

– Det är jättekul varje gång det kommer en komet som man kan se med blotta ögat, för det händer inte så ofta. Då tycker jag att man ska gå ut och passa på att se den, säger forskaren Niklas Edberg vid Institutet för rymdfysik i Uppsala.

Kometen sågs för första gången under 2023 av ett kinesiskt observatorium och sedan av ett teleskop i Sydafrika. Namnet på observatoriet och teleskopet har gett upphov till dess namn C/2023 A3 Tsuchinshan-Atlas. Och nu efter den 12 oktober kan den ses från norra halvklotet.

– Det går att se den med blotta ögat oktober ut. Men den åker längre och längre bort och blir allt ljussvagare, säger Niklas Edberg.

Hur ska man hitta den på himlen?

– Man har ganska kort tid på sig. Efter att solen har gått ner ska man titta åt väster. Under en timme syns kometen ovanför horisonten, säger han.

Han rekommenderar även att man åker ut från stan där det inte är lika ljust. Då kan man bättre se kometen som kommer att synas i horisonten som "en prick med en svans efter sig".

Och om man missar sin chans då? Då kan det vara kört för alltid. Mycket pekar nämligen på att detta är första och sista gången som C/2023 A3 Tsuchinshan-Atlas korsar vårt solsystem, menar Niklas Edberg.

– När den här kometen åker igenom vårt inre solsystem så störs den av de andra planeternas gravitation, så man vet inte hur dess bana kommer se ut framöver. Så det finns en möjlighet att den kastas ut från solsystemet för gott. Än så länge kan man nog betrakta den som en ickeperiodisk komet, säger han.

Kometen tros tidigare ha befunnit sig i Oortsmolnet, som är ett stort jättemoln av himlakroppar, som ligger i utkanten av vårt solsystem.

– Där någonstans stördes dess bana på något sätt, den kanske kom nära en annan kropp eller krockade, och började då falla in i solsystemet. Det här vet man dock inte exakt, säger Niklas Edberg.

Institutet för rymdfysik i Uppsala bygger just nu instrument på Ångströmslaboratoriet för att kunna studera just den här typen av kometer. Ambitionen är att instrumentet ska kunna sättas på en satellit och skjutas upp i rymden under 2029 för att kunna undersöka kometer likt denna närmare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!