Uppsalatrollkarlen Johan Ståhl går och väntar på en rolig inbjudan till nyårsfest. Han vet vad han helst av allt vill göra, något som bara är en dröm.
– Jag efterlyser en bal på Uppsala slott varje nyårsafton, med venetianska masker, öppen för alla, säger han.
Ska det bli av får han kanske ta tag i det själv, han brukar få saker att hända. I jul- och nyårshelgerna ska han till exempel jobba med förberedelserna av en magi- och humorfestival på Stadsteatern i vår.
Men han ska försöka vara lite ledig också, kanske gå på bio.
– Och hänga med min vackra fru.
Sedan har han den årliga träffen med barndomskompisarna att se fram emot. Då äter de mat, dricker öl och berättar vad de gjort under året.
– Och så berättar vi rövarhistorier om vår uppväxt. De börjar alltid: Kommer ni ihåg när ...
Uppsala är en bra stad på julhelgerna tycker han.
– Det finns ofta något kul att göra. Det är en bättre vinterstad än sommarstad.
Lisa Thörn är cityledare på Uppsala citysamverkan och en snöälskande norrlänning. Hon gillar också Uppsala under jul och nyår.
– Stadskärnan är mysig och det händer mycket, framför allt är det mycket musik.
Hon ska vara helledig tillsammans med barnen Agnes och Elsa, fem och sex år gamla.
– Vi hoppas att det kommer massor av snö så att vi kan åka pulka, snowracer, skidor – allt, säger Lisa Thörn.
Men om det inte blir någon snö då?
– Barnen har pratat om äventyrsbad och bio. Och så tar vi gärna med matsäck till någon lekplats och sitter på fårskinnsfällen och äter tunnbrödrullar och bullar.
I Norrland tar man ofta skotern och åker iväg på en skoterled eller till någon sjö och fikar, berättar hon.
– Det bästa är kolbulle. Det är som en tjockpannkaka man gör i stekpanna över öppen eld, med fläsk och lingonsylt. Utomhus är det så himla gott, säger hon längtansfullt.
För Martin Andersson är det mat som gäller både på jobbet och privat. Han är köksmästare på Svenssons krogar, skriver kokböcker och gör matprogram i radio och 24UNT. I jul- och nyårshelgerna ska han vara ledig och umgås med nära och kära, utom på nyårsafton när Stationen har nyårssupé.
– Då avslutar vi alltid på ett trevligt sätt med skaldjursbuffé vid elva. Och så slipper jag stressen med att gå bort någonstans, säger Martin Andersson.
Han skulle gärna ägna en stor del av julen åt att laga mat hemma, men det går inte. Köket till nya lägenheten kommer inte förrän i januari. Av Uppsalas utbud blir det nog bara innebandy på Fyrishov – det är ju superligan, med IK Sirius.
Som vinterstad gör sig Uppsala bäst i snö, tycker Martin Andersson.
– Om det är kallt och snö är det fantastiskt. Då kan man åka långfärdsskridskor och skidor och det är mysigt att bara gå ut och gå och titta på stan.