Tio miljoner i skulder för Salsta golfklubb
Salsta golfklubb hade vid konkursen i måndags drygt tio miljoner kronor i skulder, sju miljoner till medlemmarna i klubben. Förre klubbchefen Hans Chrunak beskriver sina försök att bringa reda i ekonomin som ett "mission impossible".
Fordringarna uppgår till över tio miljoner kronor. Banken, en prioriterad fordringsägare vid konkurser, har ett krav på 2,6 miljoner, leverantörer omkring en miljon och resten av fordringarna, sju miljoner, finns i form av medlemslån från medlemmarna.
— Det är cirkasiffror än så länge men kommer nog att visa sig stämma ganska väl, säger Håkan Rudström, konkursförvaltare.
Kan bli svårt få tillbaka pengar
Antalet medlemmar beräknas nu vara cirka 800 som vardera gått in med ett lån på 12 000 eller 15 000 kronor beroende på när man blev medlem.
De kan nu få svårt att få tillbaka sina pengar. Det finns ytterligare skäl att prioritera banken som fordringsägare då klubbens arrendekontrakt med fastighetsägaren på Salsta använts som säkerhet vid banklån.
Konkursförvaltaren säger att arrendeavtalet, med nyttjanderätt fram till 2018, var klubbens största, och tillsammans med en maskinpark, enda tillgång vid konkursen.
— Avtalet är det som gör det intressant för en ny ägare. Vi kommer att inleda ett försäljningsförfarande med en tidplan nu på måndag, säger Håkan Rudström.
Han tillägger att man redan varit i kontakt med intressenter för att driva golfen på Salsta vidare.
Sägs upp
Inom kort kommer också de fyra anställda på golfklubben att sägas upp och tills vidare omfattas av den statliga lönegarantin.
Hans Chrunak, mer känd som mångårig förbundskapten för Sveriges simlandslag, tillträdde som klubbchef 1 mars i år. Han säger att han genast såg vart ekonomin var på väg.
— Det gjorde jag. Det fanns ett bra koncept men absolut inga pengar att satsa. Tråkigt, men inte förvånande att nu få höra om konkursen.
Han beskriver det kaos som rådde på klubben i våras. Kassören lämnade klubben mitt under pågående styrelsemöte och bland medlemmarna skapades fraktioner för eller emot sittande styrelse.
— Det fanns ingenting jag kunde göra. Jag var själv i kontakt med banker men det var stopp, säger Hans Chrunak.
UNT har varit i kontakt med representanter för den förra styrelsen som dock valt att inte ge några kommentarer om konkursen eller vad som föregått den.
Tisdagen 27 september hålls informationsmöte på slottet om framtiden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!