Tingsrätten synade Carolinabiblioteket

De hundratals böcker som den 38-årige Uppsalabon misstänks ha stulit fanns alla lättillgängliga i universitetsbibliotekens öppna samlingar och referensbibliotek. Det konstaterades när tingsrätten på förmiddagen gick så kallad syn på universitetsbiblioteket Carolina Rediviva och Karin Boye-biblioteket.

Uppsala2009-03-12 11:36
Rättens besök på biblioteken är en del i rättegången mot den 38-årige Uppsalabo som åtalats för att ha stulit hundratals värdefulla böcker.
Det var åklagaren som begärt synen för att rätten ska kunna skapa sig en bild av var en rad böcker stals. I synen ingick inga element av rekonstruktion, så man gick alltså inte in på hur stölderna ska ha gått till.

På Carolina Rediviva har ombyggnationer och omflyttningar gjorts sedan de misstänkta bokstölderna 2003 och 2004. De så kallade öppna samlingarna där var och en själv botaniserar för att sedan eventuellt låna hem böcker, har flyttats från källaren till vinden.
En förändring som är viktig i det här sammanhanget är också att det i dag bara finns en in- och utgång, med larmbågar som ska försvåra bokstölder. Före ombyggnationen fanns två dörrar in i själva biblioteksdelen från foajén.
- Man kan konstatera att säkerheten på det här biblioteket var undermålig vid den här tiden. Det fanns två öppna dörrar varav bara den ena hade larmbågar, säger 38-åringens advokat Stefan Wallin.

Synen fortsatte sedan på Karin Boye-Biblioteket. Det inrättades våren 2004. Successivt fylldes det med litteratur från 16 olika institutioner.
Här har sedan starten 2004 bara funnits en in- och utgång, som är larmad.
Till skillnad från de öppna samlingarna på Carolina Rediviva, som bara innehåller litteratur från tidigt 1990-tal och framåt, har allmänheten här tillgång till böcker från 1850 och framåt.
Det var också härifrån som bland annat böcker i egyptologi stals och sedan såldes vidare till en samlare utomlands.

De bokvolymer som stulits från de båda biblioteken lär vara av blandad karaktär och ålder. Men det rör sig alltså inte om de äldsta och mest värdefulla volymerna, som inte funnits tillgängliga för allmänheten, utan förvaras i låsta rum.
Mannen har erkänt stölder av upp till 200 böcker, men åklagaren hävdar att det rör sig om minst ett drygt 500-tal äldre böcker som är värdefulla på den internationella samlarmarknaden.
Bokvolymerna har sålts via det antikvariat på internet som 38-åringen drev under den här perioden. Stölderna ska enligt åklagaren ha börjat 2003 och pågått till sensommaren 2004 då mannen greps på Karin Boye-biblioteket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om