"Släpp inte ut Brorsan" står det på en postit-lapp i vardagsrummet.
– Det är hunden som heter Brorsan, skrattar Tina.
Hunden som familjen köpte delvis till följd av det som hände en morgon för snart två år sedan är den här dagen inte hemma. När Tina rastar honom går de aldrig till Frodeparken trots att den ligger nära. Hon vågar knappt cykla genom parken längre. Det som hände gör också att familjen inte vill ha med efternamnet i tidningen eftersom de är rädda för nytt våld.
Då för två år sedan hade Tinas son, som då var 18 år, sovit hos en kompis utanför stan. Det var en lördag i slutet på december när han tog morgonbussen hem. Han gick av vid Centralstationen. Klockan var 06.30 när han svängde höger runt Coop och drog på musiken i hörlurarna.
– Han såg inte en enda människa, men så kom det plötsligt fram en kille. Min son förstod att något inte var bra för killen var maskerad. Han bad om en tändare och när min son sa att han inte hade någon kom det fram två killar till från ingenstans.
Två av killarna som var i 18-årsåldern höll en kniv mot benet på honom, den tredje tog hans airpods, tvingade av honom hans bankomatkort, koden och hans mobiltelefon. En av killarna gick sedan med kortet till närmaste bankomat och tömde kontot på cirka 13 000 kronor.
– Han beskrev att det tog lång tid, säkert en kvart stod de där, och om någon hade gått förbi hade de säkert inte sett vad som pågick för de höll kniven gömd.
Efter det tvingade de Tinas son att logga in i telefonen och byta Apple-id så att han blev utloggad ur telefonen.
– De var väldigt aggressiva och hotfulla. Han var helt säker på att de skulle misshandla honom eller skjuta honom. Efter att de tagit hans saker puttade de bort honom och sa de att de skulle döda honom om han polisanmälde.
Trots hoten anmälde Tinas son hoten, och även om få brott klaras upp är statistiken viktig bland annat för att den ingår i kommunens kartläggning av hur tryggheten ser ut i Uppsala. 2021 var Frodeparken ett av de områden som i kommunens kartläggning pekades ut som en otrygg plats.
– Otryggheten i Frodeparken var beroende av situationen, det vill säga platsen bjöd in samlingar av personer i parken som var otrygghetsskapande, säger Linnéa Brolin, säkerhetssamordnare på Uppsala kommun.
När kommunen gjorde en orsaksanalys såg de bland annat att den som går i parken har dålig överblick. Det var mycket vegetation och dålig belysning som gjorde att människor exempelvis kunde gömma sig bakom en buske.
– Vi har försökt åtgärda detta med mer belysning, mindre vegetation och att ordningsvakter ska patrullera i parken en kvart varje timme under vår, sommar och tidig höst, säger Linnéa Brolin.
Nu testas även övervakningskameror i Frodeparken som skickar meddelanden till ordningsvakter om de registrerar något avvikande. Och enligt siffror från polisen så har bara tre otrygghetsbrott (en misshandel och två rån) anmälts under 2023 och 2024. Trots det upplevs parken fortsatt som otrygg enligt kommunens trygghetsundersökningar.
Tina knäpper den ljusa kappan medan hon berättar om hur hon hanterat sonens reaktioner på det som hände.
– Precis innan det hände hade jag läst om den här typen av rån och sagt åt barnen att om det händer ska de bara ge bort allting.
Vi promenerar tillbaka till platsen där rånet hände.
– Jag är ändå glad att de inte tog hans sneakers, för det hade varit så förnedrande för honom att gå hem utan skor.
Trots kommunens insatser sitter Tinas otrygghetskänsla kvar. Hon tycker fortfarande att det är för dålig belysning och att det borde patrulleras mer i Frodeparken. Och känslan av otrygghet förstärktes för två månader sedan.
– Då var min dotters pojkvän på väg hem till oss genom parken. En kille kom fram och tog tag i honom. Sedan kom det fram två killar till från en buske. Han slog sig fri och sprang som en idiot bort till gångbron över Strandbodkilen och där slutade de jaga honom.
Brottet anmäldes aldrig.
Hur hanterar du det här som förälder?
– Jag är jätteorolig för min dotter och säger åt henne att ta taxi på kvällen, om vi inte kan möta och hon inte har sällskap. Jag säger åt barnen att inte köpa dyra jackor för de kan vara provocerande. Min son mår ganska bra men om vi är ute och går och det kommer ett högt ljud då hajar han till. Det gjorde han inte innan.
Den 9 juni dömdes en av de tre killar som rånade Tinas son till fängelse i två år och utvisning i fem år. Han hade då gjort sig skyldig till flera liknande rån i Stockholm. De övriga två killarna har inte gått att identifiera.