"Time out"-metoden kommer inte att läras ut i Uppsala
Den omdebatterade uppfostringsmetoden time out har inte använts i Uppsala. Det säger Anna Sarkadi, projektledare för ett försök med föräldrastöd i kommunen, som svar på den kritik som framförts av barnläkaren Lars H Gustafsson.
Anna Sarkadi
Foto:
Hon är ledare för det pilotprojekt som under fjolåret testade föräldrastödsprogrammet Triple P i Uppsala. 15 förskollärare har utbildats i programmet, för att de i sin tur kunna föra det vidare till intresserade föräldrar.
I de ursprungliga varianten av Triple P-programmet ingår momentet time out. Time out kan ha flera innebörder, allt från att ett olydigt barn stängs in i ett rum till att barnet ignoreras under ett par minuter av föräldern. Allt i syfte att bryta ett negativt beteende.
Metoden har kritiseras av flera för att vara kränkande mot barnet, senast av barnläkaren Lars H Gustafsson på UNT:s debattsida. Men Anna Sarkadi tycker inte att det är så enkelt:
- En färsk stor studie från USA visar att time out har kunnat minska barnmisshandel och fosterhemsplaceringar drastiskt.
Att time out ändå tonats ner i pilotprojektet i Uppsala beror på att metoden står i strid med den syn på barn och barnuppfostran som finns i Sverige, säger Anna Sarkadi:
- Ibland får man välja bort bevisat effektiva metoder, eftersom de inte anses förenliga med så som vi vill behandla barn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!