I företag med under 50 anställda har över 4 300 nya jobb skapats de senaste åren. Mest har tillväxten ökat i företag som arbetar med informationsteknologi, företagstjänster, bygg och handel. Bäst på att skapa nya jobb är nyare företag, som har startat efter 2006. Där har 5 000 nya arbetstillfällen kommit till de senaste åren.
Det här kommer fram i en rapport om näringslivet i Uppsala som Regionförbundet har låtit analys- och konsultföretaget Kontigo göra. Rapporten har granskat aktiebolag med säte i Uppsala län mellan åren 2007 och 2010.
– Det var lite överraskande att nystartade företag är så viktiga för sysselsättningen. Det är ett viktigt argument för att vi ska satsa mycket på nyföretagande, säger Tomas Stavbom, chef för regional utveckling på Regionförbundet.
Men rapporten pekar också på att många av de mindre företag som växer snabbt har lämnat den första fasen, och tar steg mot att bli internationella eller växa i landet. Här borde Regionförbundet och andra aktörer lägga mer krut på stöd till företag i det skedet, enligt rapportern.
– Stödet till nystartade företag är väl utbyggt. Men vi har en relativt låg andel företag i länet som är ute på exportmarknaden, och vi har sett tidigare att det finns behov av stöd till dem. Det pågår ett projekt där vi har samlat organisationer som kan stötta de företagen, säger Tomas Stavbom.
Ett Uppsalaföretag som har börjat vända sig till en internationell marknad är Imint, som utvecklar system för att förbättra bildkvaliteten vid till exempel flygspaning eller bildupptagning under svåra förhållanden. Efter att de första åren ha vänt sig till svenska kunder har man sedan förra året skaffat sig sju återförsäljare runt om i världen.
– Innovationssystemet i Uppsala är bra, världsklass. Vi har fått fantastisk hjälp. Men sedan måste man ju få kunder. Vi märker att det inte ligger i kulturen hos svenska myndigheter att köpa från innovativa nya företag, säger Harald Klomp, vd på Imint.
Han tycker att företaget har fått bra stöd även för att komma ut på en exportmarknad, bland annat av Exportrådet, UD och av de svenska ambassaderna.
– Men det finns ett glapp. Staten, kommuner och landsting är stora inköpare, och man skulle kunna vara innovativ när man köper in också. Många stora svenska företag hade inte blivit så stora om det inte hade funnits kompetenta beställare.
Tillväxt bland små och unga företag
Det är i nya och mindre företag som den största tillväxten sker. Där finns tre fjärdedelar av de jobb som har skapats de senaste fyra åren i Uppländska aktiebolag.
Imint AB (Image Intelligence) startade 2007, och etablerar kontakter med internationella kunder. På kontoret i Uppsala Science Park finns fyra anställda, snart fem. Harald Klomp är vd och en av grundarna.
Foto: Erik Kulo
Företagande
Flest anställda: Av alla aktiebolag i Uppsala län har tillverkningsindustrin flest, nära 7 500 personer.
Högst produktivitet: Life science, 1,5 miljoner kronor per anställd.Lägst produktivitet: Besöksnäringen, 411 000 kronor per anställd.
Älvkarleby och Östhammar har högst produktivitet i länet per anställd. Stora Enso i Skutskär, Sandvik i Gimo samt Forsmark har en stor roll i det.
Projektet för att stötta exportföretag i länet (som nämns i artikeln) heter Företagscoachning i Östra Mellansverige och drivs av Almi.