Tillsammanståget för antirasism

På torsdagen deltog Uppsalabor i en manifestation till stöd för de romer som har utsatts för hatbrott. Flera röster höjdes om behovet av en camping för EU- migranterna.

Costinel Fieraru och Erik Forselius.

Costinel Fieraru och Erik Forselius.

Foto: Fanni Olin Dahl

Uppsala2015-07-30 19:25

Videon är inte längre tillgänglig

Det 30- tal människor som har samlats i Slottsbacken för att gå i organisationen Tillsammans för Uppsalas manifestationståg översköljs av en häftig regnskur. Tania Chavez, en av initiativtagarna, bedömer att det är bäst att vänta ut regnet en stund. När vi tar skydd under träd och paraplyer berättar hon att Tillsammans för Uppsala bygger på idén om positiv antirasism.

– Vi vill hitta gemensamma nämnare som underlättar för människor att skapa gemenskap. Mångfald inte bara behövs, det är vårt enda alternativ.

Att stå upp för de EU- migranter som vistas i Uppsala är en del i organisationens arbete. Det handlar om att agera snabbt när något oacceptabelt händer, som hatbrott.

– Tillsammnanståget är ett exempel. Vi var också med och vaktade parkeringen där en kvinna blev beskjuten, säger Tania Chavez.

Strega Gyulkhasyan har kommit hit för att visa omtanke.

– Jag har träffat EU- migranter, och de är fina människor. Det är inte rätt att de ska leva under så fruktansvärda omständigheter. De har haft det svårt i sina hemländer och borde ha samma rättigheter som andra invandrare.

Regnet avtar och vi rör oss i riktning mot Västgötaspången. Tania Chavez och Malin Almroth går i täten och håller en banderoll med texten Tillsammans för Uppsala. Målet är torget utanför Resecentrum, där den första talaren Costinel Fieraru, som berättar om sitt liv som EU- migrant i Uppsala. Han har mött många motgångar, men vill tro på framtiden.

– Jag vill tacka alla snälla människor i Uppsala. Förhoppningsvis kan vi tillsammans skapa en bättre värld.

Costinel Aurel, som också är EU- migrant från Rumänien, berättar att han som rom alltid har haft samhället emot sig.

– Romerna tillhörde de mest utsatta under nazisttiden. Ibland känns det som att knappt något har hänt sedan dess. Skulle det vara så svårt för kommunen att upplåta en camping med faciliteter där vi kan få leva ifred?

Behovet av en dräglig boplats lyfts flera gånger av manifestationens talare. Erik Thorselius från Tillsammans för Uppsala påpekar att fattigdom och misär inte försvinner för att EU- migranter tvingas flytta från parkeringar.

– Människor som kommer hit gör det inte för att skapa problem. Jorden är till för alla.

När manifestationen har avslutats går en man fram och ropar "liberté, égalité, fraternité" (franska för "frihet, jämlikhet och broderskap") i mikrofonen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om