Tillsammans!

I Uppsala finns tretton nationer. Är man medlem i en så kommer man in på alla. Så frågan är om det spelar någon roll vilken man är med. UNT tog en tur bland studenterna för att ta reda på hur det tänkte när de valde nation.

Foto:

Uppsala2010-09-06 13:03

Klockan är sex en vanlig torsdagskväll, och när dörrarna öppnas till Uplands pub strömmar det in studenter. Stekoset letar sig in näsborrarna redan i trappan ner. Lite längre in, bland de vita stenvalven, sitter sex stycken tjejer. De är klasskompisar och de brukar äta på Uplands för att fira olika saker. Men det är bara en av dem som är medlem just här. De andra är med i andra nationer.
– Jag kommer ifrån Småland, så jag valde mellan Smålands och Kalmar nation. Men det blev Smålands, säger Cecilia Lindewald.

Tjejerna tycker inte att det spelar så stor roll vilken nation man är med i. Det beror på vad man vill ha ut av medlemskapet.
– Det är en sak om man är ute efter bostäder, då kan det spela roll men annars så är det inte så viktigt, säger Emelie Öhman.
Många studenter låter kompisarnas val styra eller väljer utifrån var man kommer ifrån. Vissa tycker att det är svårt att välja nation, men det är vanligt att byta om man ångrar sig.

En tradition bland studenter i Uppsala är att gå runt bland nationerna på en så kallad pubrunda, att dricka en öl på varje nation. Utifrån detta har de sex klasskompisarna har kommit på ett eget koncept, en efterrättsrunda. Men i dag är det mat som gäller och tjejerna hugger in på sina hamburgare och nachostallrikar.
I huset tvärs över gatan ligger en lite mindre nation, Göteborgs. Där är stämningen lugn och avslappnad. I en grå hörnsoffa sitter Jenny Bjarnevi, Elof Andersson och Björn Gerdin. På bordet samsas Trivial Pursuit-spel, chokladkakor och ett kompendium från historiska institutionen.

De tre vännerna besöker nationen så gott som varje dag för att de gillar den hemtrevliga och intima stämningen.
– Om man är ute efter att festa och att ha ett klubbliv då kanske man ska välja Snerikes eller Stockholms. Om man är ute efter att nationen ska kännas mer som ett vardagsrum ska man välja en mindre nation, säger Jenny Bjarnevi.
Även många utbytesstudenter passar på att ta del av nationslivet. Andrea Maier från Österrike är på språng, i pannan bär hon ett band och hon är ute på pubrunda med sina kompisar. Än så länge har hon hunnit med Smålands och är nu på väg till sin hemmanation, Kalmar nation.

Hon är fascinerad av hur det fungerar med nationerna.
– När jag försöker förklara för dem där hemma att studenter ställer upp och jobbar för varandra så har de svårt att förstå det, säger Andrea Maier, och beger sig till nästa stopp på rundan.
En som har provat på det här med olika nationer är Elin Sandstedt. Hon har varit med i två nationer innan valet nu föll på Västmanlands-Dala nation. Anledningen till det var att hon ville få en bostad och hade hört att de hade många bostäder.

I kväll besöker hon Smålands och passar på att äta glass. Annars gillar hon Stockholms nation där hon festar i stort sett varje vecka.
– Det är det som känns mest som ett vanligt uteställe, säger Elin Sandstedt.
Några andra som gillar att festa på Stockholms nation är Amalia Vinogradova och Vanda Abdalla, de är båda medlemmar där och gillar deras torsdagsklubb.
– Det var roligast där så det kändes naturligt att gå med, säger Canda Abdalla.

Det är vanligt att man förknippar nationerna med just fest och billig öl, men nationerna erbjuder mer än så. De erbjuder även stipendium, kultur, bostäder och bibliotek. Till exempel så äger nationerna 40 procent av studentbostäderna i Uppsala.
– Men det är framför allt är det en plats att få vänner på. För många är det sociala umgänget det viktigaste, säger Adam Roigart, som varit Curator curatorum under våren, ordförande för Kuratorskonventet.
Det finns vissa förmåner för den som är medlem i en viss nation, det kan vara billigare mat på nationen man är med i, gratis klubbentré, tillgång till bostäder och stipendier.

Så frågan är då – hur ska man tänka när man väljer nation?
– Folk tror ofta att det är viktigt vilken nation man väljer. Men man ska inte bli gråhårig för att man tänker så mycket på vilken man ska välja. Man går med i en nation men man får ett nätverk och tillgång till alla andra också, säger Adam Roigart.

FAKTA: Nationer

Nationerna i Uppsala bildades i början av 1600-talet. Tanken var från början att studenter från samma delar av landet skulle träffas, och att nationerna skulle vara ett sätt att kontrollera de vilda studenterna. Fram till 1800-talet hade nationerna sällan fasta lokaler utan flyttade runt mellan olika byggnader.
Att vara medlem kostar i dag omkring 200–300 kronor per termin. Endast studenter vid något av universiteten i Uppsala (Uppsala universitet och SLU) kan vara medlemmar. Parollen för nationerna är: ”Av studenter för studenter” och verksamheterna sköts av studenterna själva.Samarbetsorganet för nationerna heter Kuratorskonventet. Det bildades 1831 för att öka samarbetet mellan nationerna och ordförande kallas Curator curatorum (CC). Förutom de 13 nationerna finns verksamhet och sociala aktiviteter knutet till Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) men SLU-studenter kan även vara fullvärdiga medlemmar i någon av nationerna inne i staden.

Källa: Kuratorskonventets hemsida, Uplands nations hemsida och Maria Aertan Andersson, informationsansvarig för styrelsen Ultuna studentkår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om