Tillfälliga paviljonger dyra för kommunen

I dag finns tjugotvå tillfälliga förskolepaviljonger utplacerade i Uppsala för att lösa förskolebristen. Nästa år öppnar fyra till. Men paviljongerna är en kostsam affär för kommunen.

Uppsala2010-12-30 08:33

UNT berättade på onsdagen om den nya förskolan på Tunabergs sportfält där 144 barn flyttar in den tionde januari. Samtidigt öppnar en annan paviljongförskola vid Rosendalsgymnasiet.
I mars och i augusti får även totalt 72 barn till var sin plats på paviljonger i Stenhagen och Nåntuna.

De tillfälliga byggena har blivit en vanlig lösning på platsbristerna inom förskolan. En paviljong får stå kvar på samma plats i högst tio år och just upp- och nertagningen av paviljongerna gör att de i snitt blir dyrare än permanenta förskolor. En paviljongplats kostar enligt uppgift cirka 39 000 kronor per barn och år, medan en permanent förskoleplats kostar runt 29 000 kronor per barn och år.
– Eftersom efterfrågan har uppstått hastigt i centrala områden där kommunen inte haft lov att bygga är paviljongerna en bra lösning. Dessutom vet vi inte om behovet kommer att finnas på samma plats om tio år. I så fall skulle det ändå kunna bli dyrare i längden att bygga permanenta förskolor i stan, om småbarnsföräldrarna flyttat därifrån, säger Cecilia Forss, ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Uppsala.

Att barnfamiljer väljer att bo i mer centrala delar av en stad är en trend som syns i flera större städer i landet. Stockholms lösning har varit att planera in förskoleutrymme på bottenvåningen i nybyggnationer.
– Problemet är att de lägenheter som byggs i dag i Uppsala planerades för tio år sedan. Då var vi i opposition och kraven inte lika hårda. I dag planeras förskoleplatser in i detaljplanen, säger Cecilia Forss.
När ni var i opposition kritiserade ni Socialdemokraterna för att bygga dyra paviljonger, nu gör ni likadant?
– Vi gör det lite annorlunda än dem. För att minska den totala kostnaden försöker vi få paviljongerna att stå kvar i tio år. De tog bort paviljongerna efter fem år. Men visst har jag fått tänka om. Jag trodde inte att föräldrar ville ha sina barn på så stora förskolor som paviljongerna kan vara, många rymmer över 100 barn, men det har visat sig att föräldrar är positiva till detta.

Samtidigt fortsätter Uppsala som stad att växa. År 2012 och 2013 behövs ytterligare 400 nya förskoleplatser i Uppsala och troligen behövs fler än 80 platser årligen efter 2014.
– Många permanenta förskolor byggs just nu ut och fler utbyggnader ska påbörjas. Som sagt planeras förskoleplatser i dag in i kommande nybyggnationer. Dessutom finns förskolebussar och paviljonger för de akuta bristerna, säger Cecilia Forss.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!