Tillfälliga lönelyft räddade förlossningen

Det var löner på uppemot 42 000 kronor som i elfte timmen räddade situationen på förlossningen i sommar. Barnmorskor som sagt upp sig kunde därmed få närmare 16 000 kronor i lönepåslag om de jobbade juni till augusti.

Uppsala2014-09-03 18:01

Ett 30-tal barnmorskor sa i februari upp sig från förlossningen och BB på Akademiska sjukhuset sedan de inte fått igenom ett lönekrav på 5 000 kronor mer i månaden. Nyrekryteringen gick trögt, och inför sommaren var läget dystert. I maj lyckades sjukhuset knyta till sig ett tio-tal av de barnmorskor som sagt upp sig, de blev timanställda under juni, juli och augusti med en månadslön på cirka 42 000 kronor. Detta enligt Elin Ternström, barnmorska på förlossningen, samt Märta Cullhed Engblom, även hon barnmorska och en av de som nappade på timanställningen.

– Jag kan förstå att man behövde lösa den akuta krisen. Men det är otroligt tråkigt att landstinget inte prioriterade annorlunda och i stället såg till behålla duktiga barnmorskor genom att ge dem det lönepåslag de begärde, säger Elin Ternström.

Elin Ternström och Märta Cullhed Engblom har skrivit en debattartikel i UNT om situationen på förlossningen. De menar att resultatet av landstingets prioriteringar gjort att förlossningen i Uppsala förlorat många av de erfarna barnmorskor som tidigare utgjorde kvinnoklinikens kärna, och att många unga oerfarna barnmorskor i dag får ta ett allt för stort ansvar.

– Jag är sorgsen över att man inte gav dessa erfarna klippor värdiga löner. Det tar många år att bli en riktigt duktig barnmorska, med självsäkerhet och självständighet. Om man inte kan se och värdera det har man ingen insikt i vad barnmorskeyrket innebär, säger Märta Cullhed Engblom.

Hon sa själv upp sig från Akademiska sjukhuset förra hösten och jobbar nu i Stockholm med en lön på 35 000 kronor – i stället för 26 500 kronor som hon hade på Akademiska.

Akademiska sjukhuset har lovat att man inom den närmaste treårsperioden ska få upp barnmorskornas löner. Men Märta Cullhed Engblom tycker det går för långsamt.

– De som var 60 år och jobbat i 30 år med för låga löner behövde en bra lön nu direkt.

Men Masoumeh Rezapour Isfahani, som är verksamhetschef på kvinnokliniken på Akademiska, anser att kritiken inte ger en korrekt bild av situationen. Siffran 42 000 kronor i månadslön för de timanställda är inget hon kan bekräfta, utan säger att hon inte har exakta uppgifter. Hon håller inte med om att hon inte värderar erfarna barnmorskors kompetens tillräckligt. Och enligt henne finns det inte färre erfarna barnmorskor på avdelningen idag än för ett halvår sedan.

– Det var både äldre och yngre som slutade, och i våra nyanställningar har vi kunnat ersätta dem med både och. Det arbete vi gjort för att hantera situationen har lett till en otroligt patientsäker vård, säger Masoumeh Rezapour Isfahani.

Hur är läget på förlossningen nu?

– Mycket bättre. Vi skickar iväg någon enstaka patient när det är ovanligt hårt tryck, men så har det alltid varit. Vi behöver rekrytera ytterligare fem barnmorskor.

Var tionde födande skickades iväg

Förlossningen på Akademiska sjukhuset tvingades stänga 40 procent av verksamheten under juni, juli och augusti i år. Detta sedan man inte lyckats nyrekrytera tillräckligt många barnmorskor efter att ett 30-tal sagt upp sig i februari på grund av låga löner. Var fjärde födande kvinna befarades behöva åka till andra sjukhus. Det blev bara var tionde, en av anledningarna har sagts vara ändrade arbetssätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om