Tillfällig asyllag ger gömda hopp

Asfar Shadanfar och hennes familj har drömt om att slippa leva som gömda. På onsdagen fattade riksdagen ett beslut som innebär att Asfars Shadanfars dröm inom kort blir sann. — Nu ska jag leva som en ­levande igen, säger hon.

Asfar Shadanfar med sonen Peiman.

Asfar Shadanfar med sonen Peiman.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2005-11-10 00:00
I går grät Asfar Shadanfar av lycka och lättnad. Annat var det den 14 september i år. Då sa riksdagen nej till en allmän flyktingamnesti.
— Det påverkade mig mycket. Vi hade trott så mycket på den 14 september och efter det har jag inte haft något hopp, säger Asfar Shadanfar, trebarnsmamma som sedan två år lever gömd i Uppsala.
Men i går tändes alltså åter hoppet för henne. Riksdagen beslutade då om en tillfällig asyllag som träder i kraft den 15 november. Nu kan alla som har ett lagakraft­vunnet beslut om avvisning få en ny prövning.
Asfar Shadanfar ska nu så fort det går anmäla sig till Migrationsverket. När de inlett sin prövning av hennes fall upphävs det gamla avvisningsbeslutet omedelbart och hon slipper att leva som gömd.
Just nu är det viktigare än själva beslutet om uppehållstillstånd. Till exempel behöver hon besöka läkare, vilket hon inte kunnat göra som gömd.
— Slipper jag leva som gömd så spelar det mig ingen roll om det tar ett år innan vi får ett besked om vi får stanna eller inte, säger hon.

Vill veta vad som händer
Ingen vet hur många gömda som finns i Sverige och som nu ska få en ny prövning. Polisen ska ha uppskattat antalet till cirka 7 000 personer, men betydligt större antal har också nämnts. Asfar Shadanfar känner cirka 25 personer i Uppsala som är gömda. De har mycket kontakt och många vänder sig till henne för att fråga vad som händer.
— Jag kan svenska och jag är engagerad. Därför frågar de mig om jag tror att de får stanna, vad som händer nu, och så vidare. Jag säger att jag inte vet, det är svårt att förstå de här frågorna, säger hon.
På tisdagskvällen träffade Asfar Shadanfar vänner i samma situation för att fira.
— Vi kan skratta högt nu, jag är så glad, säger hon.
Enligt den nya asyllagen ska Migrationsverket i sin bedömning beakta barns sociala situation, anknytning till Sverige och risken för att barns hälsa och utveckling skadas.
— Jag tycker att alla tre punkterna passar på mig och min familj. Återigen börjar jag hoppas, men jag kan ändå inte lita på vad som bara står i ett papper. Jag måste få veta att det verkligen blir så innan jag kan känna något, säger Asfar Shadanfar.
Enligt hennes advokat Olle Hancock, som företräder många gömda flyktingar, så borde Asfar Shadanfar nu rimligen kunna hoppas på en framtid i Sverige.
— Familjen känns som ett typ­exempel på vad som omfattas i lagen när det gäller vad som ska vara angeläget i Migrationsverkets bedömning, säger han.
Men vad som i praktiken kommer att hända nu är det ingen som vet, allra minst Migrationsverket, säger Olle Hancock.
— Den här lagen är allt annat än klar. Vi får se nästa vecka vad som händer, när lagen trätt i kraft, säger han.

Ingen generell amnesti
Vid debatten som föregick beslutet framhöll dock migrationsminister Barbro Holmberg (s) att lagen inte var någon generell amnesti. Enligt TT vill hon inte spekulera i hur säkra familjer kan vara på att få stanna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!