Hanna Gejke, 39, tar emot på sitt kontor på beroendeenheten vid Uppsala kommun. Här samsas mappar med viktig information med ett par växter och bilder på de tre barnen. Hon arbetar som socialarbetare och i måndags återvände hon till jobbet efter att ha haft semester under tre veckor i följd.
– Jag tog en vecka i maj, nu hade jag just tre veckor och sedan ska jag ha en vecka i september igen. Jag brukar dela upp semestern så eftersom det känns skönt att ha det lite uppdelat, så det är ett tips, säger hon.
Hanna Gejke tycker att det varit roligt att återvända till jobbet efter semestern.
– Så har jag nog alltid känt sedan jag började arbeta som socionom eftersom jag trivs så bra. Men jag känner igen känslan från tidigare jobb då jag inte trivts. Sedan är det ju också väldigt härligt att vara ledig, säger hon.
I april började hon arbeta som specialisthandledare på beroendeenheten. Tidigare var hon socialsekreterare på samma enhet. I jobbet ingår bland annat stötta socialsekreterarna i arbetet med klienterna och att ta större beslut om åtgärder åt klienter.
– Jag gillar ansvaret, jag har en del erfarenhet nu som jag kan dela med mig av, säger hon.
Hon säger att hon har många fina minnen från sitt yrkesliv. Ett av dem är då en klient hon arbetat med i flera år äntligen lyckades nå sitt mål om ett eget boende.
– Han hade då varit i missbruk i stort sett hela sitt liv och aldrig haft en egen bostad. Då var han jätteglad och kom med blommor och ett fint kort och tackade för samarbetet. Fast det var ju han som hade gjort allt bra jobb som blivit drogfri och nykter.
Hanna Gejke säger att det händer att hon tar med arbetet hem, och det är många tuffa livssituationer som hon fått ta del av.
– Man blir berörd såklart. Men jag brukar fråga mig om jag gjort vad jag kan i min tjänsteutövning. Är svaret ja så kan jag släppa det. Sedan kan det bli känslomässigt jobbigt ändå, men då får det ju vara det också, säger hon.
Hon säger att hon upplevde mer stress i sitt yrke som socialsekreterare.
– När man hade egna klientärenden hade man mycket ansvar för klienterna. Nu när jag är beslutsfattare är det mer en stress på ett annat sätt eftersom jag står för besluten.
Hanna Gejke tror att de som har jobbångest kanske har det för att de inte trivs med sina yrken.
– Det kanske också är omställningen att man ska jobba under en rätt lång period innan man blir ledig igen, säger hon.
Gabriella Gordh, 30, återvänder snart till arbetet som barnskötare på en förskola i Ultuna efter semestern. Hon bor nära Hågadalen och brukar promenera i området när hon är ledig. Hon säger att det inte är lika mycket folk där under UNT:s besök som det brukar vara. Bara några joggare springer förbi och syrsorna hörs tydligt trots att det blåser.
En anledning till att hon vill arbeta på förskola är att hon är intresserad av rörelse och människor och gärna arbetar utomhus. Tidigare har hon sysslat mycket med dans.
– Jag hade inte trivts med ett kontorsarbete, säger hon.
Gabriella Gordh säger att hon tycker det känns lite jobbigt att återvända efter semestern. Men att det inte rör sig om någon direkt ovilja. Hon säger att det bästa med hennes yrke är gemenskapen och att få känna sig behövd.
– Barnen tar även stora steg i sin utveckling, vilket är roligt att få ta del av.
Gabriella Gordh berättar om hur vägen in till yrket såg ut. Hon började som resursperson åt en pojke som hade behov av extra stöd.
–Jag märkte att det var roligt och att jag hade fallenhet för det. Pojken som jag skulle stötta blev snabbt trygg med mig. Jag gillar att vara där för dem som sticker ut, säger hon.
Hon jobbade sedan som säljare i butik under fem år innan hon för två år sedan sökte sig tillbaka till förskolan.
– Inför mitt arbete som säljare hade jag ofta jobbångest. Det berodde nog på att jag jobbade nästan varje helg i en stressig miljö med obekväma arbetstider.
Gabriella Gordh tror också att jobbångesten kan uppstå när man inte trivs med sitt yrke.
– Man kan nog känna så om man inte hittat rätt eller känner mycket press från arbetsgivaren. Då är det nog bra att fundera över vad som skaver och byta yrke eller kommunicera med chefen, säger hon.