Syftet med resan var att träffa företrädare för oppositionspartiet National independence party of Azerbaijan, NIPA, och tala om partiorganisering, kommunikation och ideologi. NIPA betraktas som en systerorganisation till Moderaterna.
Resan anordnades av Jarl Hjalmarsson-stiftelsen, som står Moderaterna nära.
Henrik Kelfve var i landets huvudstad Baku fem dagar och under tre av dem hölls konferenser med både yngre och äldre företrädare från NIPA.
– Landet är generellt mansdominerat, men bland ungdomarna vara tjejerna i majoritet. Det var väldigt kul, säger han.
Flera av konferensdeltagarna var också inblandade i den demonstration som hölls på söndagen den 17 april.
– Jag sade att jag väldigt gärna ville åka till demonstrationen. Inte för att stå och gapa och skrika utan för att ta bilder. Men Christina Heikel från Jarl Hjalmarsson-stiftelsen sade att det var för riskabelt. Det hade hon väl rätt i också, säger Henrik Kelfve.
Under demonstrationen greps, bland många andra, några svenska journalister. Enligt en artikel i Aftonbladet var journalisterna i landet för att göra en dokumentär om mänskliga rättigheter. De ska ha släppts oskadda men fått sina minneskort till kamerorna raderade.
Azerbajdzjan är på pappret en demokrati och det hålls val. Presidenten Ilham Aliyev fick makten efter sin far 2003 och har vunnit valen sedan dess. Enligt internationella valobservatörer har valen dock varit riggade och Amnesty International skrev inför demonstrationen den 17 april att organisationen var djupt oroad över bland annat systematiska kränkningar av människors rättigheter att samlas och uttrycka sig.
– Det är ett genomkorrumperat land. En person som var med under seminariet fick ett telefonsamtal om att han skulle komma till polisstationen. Där sade de åt honom att det skulle bli tufft för honom om han var med på demonstrationen, säger Henrik Kelfve.
Henrik Kelfve fick också rådet att avstå från att blogga under resan. Det var ett råd han däremot inte följde.
– Jag tyckte att där gick gränsen, säger han.
Resan till Azerbajdzjan var den andra som Henrik Kelfve gjort till landet med Jarl Hjalmarsson-stiftelsen. Tidigare har han också varit Ryssland, Lettland, Kroatien, Bosnien och Turkiet med stiftelsen.
Det är länder som finns eller tidigare har funnits med på stiftelsens lista över länder där demokratin inte riktigt har fungerat men där det finns potential, enligt Henrik Kelfve.
Någon ny resa har han inte inbokad i dagsläget.
– Jag fick en förfrågan i våras som jag var tvungen att säga nej till, till Seychellerna. Det hade varit tillfredställande, säger han.
På ett personligt plan ger den här sortens resor perspektiv på tillvaron, säger Kelfve. Det skriver han också om i det sista inlägget från resan på sin blogg.
”Inatt flyger vi hem till trygga Sverige igen. Jag landar lagom så att jag hinner göra de sista förberedelserna inför sammanträde med Sigtunas kommunstyrelse. Man får onekligen lite perspektiv på tillvaron här. Nåväl – Sigtuna kommuns invånare förtjänar bättre och socialism ska bekämpas var den än finns. Även om den onekligen tar sig olika uttryck i Azerbaijan och Sigtuna kommun.”