Sjukhusstyrelsen har beslutat anslå 3,2 miljoner kronor till den rehabmedicinska öppenvårdsmottagningen. Det ska göra det möjligt att utöka personalen vid mottagningen som tar emot patienter under 65 år som kan ha ryggmärgsskador, MS eller förvärvade hjärnskador. Med tilläggsanslaget kan nu fler patientgrupper erbjudas rehabträning där. Det gäller framför allt personer med Parkinsons sjukdom men också till exempel epileptiker.
700 000 kronor går till smärtcentrum för att göra det möjligt att anställa en psykolog och en sjukgymnast till ett personalteam som ska ge smärtrehabilitering till tonåringar och vuxna upp till 25 års ålder.
– Med de här förstärkningnarna kan vi ta emot fler än i dag, och det är naturligtvis bra eftersom vi har väntetider på fem månader för att komma till smärtcentrum, säger Rolf Karlsten, verksamhetschef för rehabiliteringsmedicin och smärtcentrum vid Akademiska.
Planeringen för att skapa ett sammanhållet rehabiliteringscentrum vid Akademiska pågår i enlighet med ett politiskt beslut som togs i juni 2016. Paramedicin kommer från december i år att ingå i verksamhetsområdet tillsammans med smärtcentrum och rehabiliteringsmedicin. En samlad forsknings- och utvecklingsgrupp finns redan och den sedan flera år vakanta professorstjänsten i rehabmedicin håller på att tillsättas.
– Vi har också ett mobilt konsultteam som kan bistå personal på andra kliniker, och vi kan ge interaktivt internetbaserat rehabstöd i behandlingar och uppföljningar av smärtpatienter, säger Rolf Karlsten.
. Om det blivande rehabcentrumet kommer att samlokaliseras, öppenmottagningen finns i Samariterhemmet, smärtcentrum vi ingång 79 och rehabiliteringsmedicin vid ingång 85, är oklart.
– Det skulle i så fall komma att ingå i lokalförsörjningsplanen för hela Akademiska. För närvarande har vi inga önskemål om samlokalisering eller var det i så fall skulle vara placerat, säger Rolf Karlsten.
För de patienter som är i behov av träning i varmvattenbassäng är det bassängen i Fyrishov som gäller eftersom varken bassängerna i ingång 85 eller i Samariterhemmet längre finns kvar.
Sjukhusstyrelsens ordförande, Vivianne Macdisi (S), var nöjd efter beslutet i styrelsen på måndagen:
– Vi har arbetat länge för att samla och stärka rehabiliteringen. Nu ser vi konkreta resultat, där fler patienter kan få ta del av teambaserad rehabilitering.