Till toppen med turbo

MOTOR. Sigtunabon Pelle Lakmaker har köpt en av världens mest kända dragracingcyklar, från USA,  för att kunna återta SM-titeln i Pro Streetbike. Numera krävs det nämligen turbo för att vara med och slåss i toppen, och det hade han inte på sin gamla hoj.

Uppsala2014-02-18 17:00

Den nya maskinen var tidigare Kawasakis egen drivebike i USA. Den kördes då av niofaldiga världsmästaren Rickey Gadson, som kom tvåa på inofficiella VM 2008 på just den här cykeln.
- Vi köpte den strax efter finanskrisen när det var lågkonjunktur och pengakris i USA. Faktum är att jag gjorde en riktigt bra affär, då den kostade mindre än vad jag fick för min gamla Kawasaki, säger Pelle Lakmaker.
Jämför man de två så har den nya 500 hästkrafter och väger 230 kilo medan den gamla hade 260 hästkrafter och vägde 200 kilo.
- Med en såndan effektskillnad är det en klar fördel att vara 30 kilo tyngre, i synnerhet som vikten sitter där fram. Den går från noll till 300 kilometer i timmen på sju sekunder, säger Pelle Lakmaker.

Den nya Kawasakin är dessutom utrustad med tre olika datorer. En som spelar in alla tekniska data. På en annan kan Pelle ställa in vilken effekt han vill ha på respektive växel, så att cykeln blir lättkörd. Skulle man ha 500 hästkrafter redan på ettans växel skulle den vara i princip okörbar. Den tredje datorn bryter tändningen för att underlätta växlingen.
- Upp till 200 kilometer i timmen är det ingen större skillnad hastighetsmässigt jämfört med min gamla cykel, men när turbon går igång kan jag nu ladda på med en helt annan effekt. Det skiljer ungefär 30 kilometer i timmen, så ju längre racet är desto större fördel är det att ha en turbocykel, säger Pelle Lakmaker.

Sedan han vann Svenska och Skandinaviska mästerskapen 2007 och 2008 och Skandinaviska mästerskapen 2009 har alla mästerskap vunnits av turbocyklar. 
- Det är svårare att köra en turbocykel efterom den är lika stor men har nästan dubbel så hög effekt. Så det gäller att lära sig hantera krafterna. Och det tar tid. Killarna som tog hem mästerskapen efter mig hade kört turbocyklar i mer än sju år, säger Pelle Lakmaker.


Tävlingarna körs på en bana som är 402 meter, vilket motsvarar en fjärdedels engelsk mile.
- I USA har min cykel kört sträckan på 7,7 sekunder och 317 kilometer i timmen. En tid som är 0,4 sekunder snabbare än det svenska rekordet. En enorm tidsmarginal eftersom det normalt handlar om hundradelar. På fyra tiondelar hinner man åka 40-50 meter, säger han.
Men i USA kördes cykeln av fullblodsproffs som tillhör toppskiktet i hela världen och som lever på att tävla. Dessutom var de uppbackade av ett fabriksstall med mekaniker.
- Att komma ner på deras tider blir svårt. Mitt mål är i första hand det svenska rekordet, säger Pelle Lakmaker, som provkörde den nya Kawasakin vid två tillfällen under 2010. Han kom tvåa på en SM-deltävling och vann en tävling som inte ingick i SM-serien.
- Båda gångerna körde jag på betydligt snabbare tider än med den gamla cykeln, så det kommer att gå fort den här säsongen, säger han.

Motorn gör av med 1,1 liter specialbränsle, som kostar 60 kronor litern, på de dryga åtta sekunder det tar att åka loppets 402 meter. En tävling innebär fem till åtta heat om det går bra. Efter två till tre tävlingar är det dags att byta ut däcken. Motorn plockas isär och totalrenoveras efter varje säsong. Då har den gått drygt två mil.
- Jag är naturligtvis stolt som har lyckats ta över en så pass känd cykel från USA. Alla visste vilken jag hade köpt när det blev känt, säger Pelle Lakmaker.

I år är tanken att han ska vara med och tampas om medaljplatserna både i SM och de Skandinaviska mästerskapen. Den första SM-tävlingen körs i Malmö den 20-22 maj. Men tävlingsdebut blir det redan till helgen den 7-8 maj på nybyggda Tierp Arena.
- Den absolut modernaste dragracingbanan utanför USA och den enda riktiga banan som finns i Sverige. Det ska bli fantastiskt att premiärköra där, säger Pelle Lakmaker.

Tävlingsschema

20-22/5  Malmö
4-5/6 Lindesberg
17-19/6 Sundsvall
8-10/7 Piteå
5-7/8 Gardemoen, Norge
19-21/8 Sundsvall
9-11/9 Malmö

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om