Till sist: Här rivs klassiska krogen Svista värdshus

Det har kallats en skamfläck för Uppsala av Erik Pelling. Men nu ska det bort, det förfallna Svista värdshus norr om Uppsala. Rivningen av den klassiska vägkrogen vid gamla E4 pågår nu för fullt.

Efter många års träta rivs nu klassiska Svista värdshus och motell norr om Uppsala, som hade sin glansdagar under gamla E4.

Efter många års träta rivs nu klassiska Svista värdshus och motell norr om Uppsala, som hade sin glansdagar under gamla E4.

Foto: Niklas Skeri

Uppsala2025-02-20 11:40

Sedan 2009 har Svista värdhus och motell stått tomt och övergivet. Här har de som velat härja runt genom att krossa fönsterrutor, dra ut inventarier och spraymåla väggar, fått fritt spelrum. 

undefined
Svista värdshus och motell norr om Uppsala förlorade sin dragningskraft med nya E4:ans östligare dragning i början av 2000-talet.

I en artikel i UNT redan 2018  beskrev Erik Pelling Svista värdhus som "en skamfläck för Uppsala". Sedan har förfallet bara fortsatt. Till sist var det så stort att Uppsala kommun sade ifrån.

Och efter en tid av diskussion med flera krav från kommunen på att bolaget skulle ta hand om byggnaden, krav som till sist fick prövades i domstol, så är rivningen igång. Inom kort kommer det anrika motellet vara jämnat med marken. 

undefined
"En skamfläck" kallade Erik Pelling (S), Svista värdshus för redna 2018.
undefined
Svista värdshus och motell.

Krogen var ett omtyckt stopp både för trafikanter på väg på gamla E4, och för Uppsalaborna som ett utflyktsmål strax utanför stan.

– En av våra entreprenörer berättade att han som ung brukade åka motorcykel ut till Svista och äta en räkmacka, och sedan åka hem till Uppsala igen. Det var visst så man gjorde, berättar Lennart Schönning, vd i bolaget Svista utveckling som äger marken. 

undefined
Värdshuset har blivit en slags lekplats för dem som velat vandalisera ett hus. Till sist ställde kommunen krav på åtgärder.
undefined
Svista värdshus ligger en knapp mil norr om Uppsala, på vägen mot Björklinge.

I flera år har de haft planer på att bygga bostadshus på tomten. Ett tag fanns idéer om en ekologisk by, i samklang med den omgivande bybebyggelsen i Svista och Marsta. Men bolaget fick aldrig gehör hos kommunen för sina planer på grund av frågor kring vatten- och avlopp, och idén fick läggas i papperskorgen. 

Nu har bolaget tänkt i andra banor och söker hyresgäster för en byggnad inom sådant som lager, logistik eller hantverk, alltså kommersiell verksamhet som kräver stora ytor men inte så omfattande installationer av vatten och avlopp. 

undefined
1972 öppnade Svista värdshus.
undefined
Sedan 2009 har Svista värdshus stått tomt.

– Men vi bygger inte på spekulation utan vill ha klart med en hyresgäst först, säger Lennart Schönning.

Under den sega processen kring framtiden för tomten har han och bolaget riktat hård kritik mot att Uppsala kommun agerat långsamt. "Det här har hanterats dåligt av kommunen helt enkelt, vi har också haft Uppsala Vatten emot oss" sade Lennart Schönning, sommaren 2024.

undefined
Svista värdshus som det såg ut sommaren 2024.

Svista värdshus har ju blivit en följetong, hur känns det nu när det till sist rivs?

– Bra! Det har stått tomt sedan 2009 och det är dags för något nytt nu, säger Lennart Schönning.

På fastigheten har redan ett nytt hus uppförts, där det är slutbesiktning inom någon vecka. Där ska, som UNT tidigare berättat Svista utveckling hyra ut till vårdbolaget Frösunda, som från och med april ska ha daglig verksamhet i byggnaden.  

Öppnade 1972

Svista värdshus och motell byggdes 1972 vid dåvarande E4.  Första krögaren var Märta Thorell. I UNT:s artikel från invigningen berättas att bygget kostat 1,5 miljoner kronor, och även inkluderade en helikopterplatta. Enligt artikeln väntades det bli "krig om biltrafikanterna" eftersom det redan låg en vägkrog med på andra sidan E 4.

Svista bytte ägare flera gånger och gick i graven 2009, några år efter att nya motorvägen längre österut hade öppnat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!