Ett avgörande närmar sig för de nya tunnlar som planeras under järnvägen i centrala Uppsala. Ansvarigt kommunalråd i Uppsala, Stefan Hanna (C), tror fortfarande på en byggstart senast under nästa år men Trafikverket är tveksamma till prognosen.
– Inom kort går vi in i det som vi hoppas är en slutförhandling med Trafikverket. Efter maj månads utgång behöver ett avtal vara färdigt för att tidsplanen ska hålla, säger Stefan Hanna, kommunalråd och ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.
Tunnlarna under S:t Olofsgatan och S:t Persgatan ska ersätta de sista korsningarna över spåren i centrala Uppsala. Målet har varit att de ska stå färdiga 2016, samtidigt med utbyggnaden till dubbelspår i Gamla Uppsala, men som UNT rapporterade i höstas är finansieringen och fördelningen av kostnader mellan kommunen och verket ännu inte färdig.
Den tidsplan som tidigare presenterats innebär att förberedande byggnadsarbeten skulle starta i vår, med flytt av den stora mängden ledningar i marken runt spåren, medan själva tunnelbygget startar 2014. Trafikverkets ansvariga bedömer fortfarande att tidsschemat får flyttas fram:
– Vi ska lämna ett förslag till plan i juni och sedan ska politiken lämna besked nästa vår. Innan dess är det svårt att se hur man skulle kunna börja ombyggnaden, säger Ylva Gustafsson Höjer, planeringschef vid Trafikverket.
Hon betonar att det pågår en dialog mellan kommunen och verket, där båda parter är överens om behovet av säkrare och bättre passager med järnvägen för både fordon och oskyddade trafikanter. Innan ett avtal skrivits under om hur kostnaden ska fördelas lär dock inget tunnelbygge starta. Prislappen för båda tunnlarna beräknades 2009 till cirka 200 miljoner kronor, men summan har ökat sedan dess.
Tunneln under järnvägen på S:t Olofsgatan planeras att rymma både bilar och spårtrafik samt separata gång- och cykelbanor. Tunneln på S:t Persgatan planeras endast för gång- och cykeltrafik men är tekniskt mer komplicerad att bygga. Ett alternativ från Trafikverket har varit att endast bygga tunneln under spåren på S:t Olofsgatan och i stället stänga S:t Persgatan för gång- och cykeltrafik på ömse sidor om järnvägen. Den modellen har kommunen avvisat, eftersom passagen är ett av de största cykelstråken i centrum.