Tidskrävande sanering av skadade lägenheter

Dagen efter den stora branden på Hjalmar Brantingsgatan i Uppsala kändes en kraftig röklukt, och synen av omkullvälta trädgårdsmöbler och glassplitter mötte dem som passerade förbi. Människor stod i klungor på gården, chockade och uppgivna. Några grät. Andra försökte att bita ihop.

Uppsala2001-07-24 20:12
Utanför 52:an stod de boende och väntade. Representanter från fastighetsbolagen var på väg för att gå igenom de skadade lägenheterna tillsammans med fastighetsägaren Uppsalahem och larmtjänst. Därefter avgjordes de boendes öde. Skulle de komma att få flytta in redan på tisdagskvällen. Troligtvis inte. Saneringen av lägenheterna beräknas ta tid.
- Sannolikt måste allt lösöre flyttas ut från samtliga 24 lägenheter, säger förste brandingenjör Lennart Börs.
Och det kan ta tid. Men redan har ett fåtal av de boende valt att stanna kvar i sina lägenheter, men vid en sanering måste de evakueras. Barbro Cadavid är en av dem. När branden på vinden rasade som värst valde hon att tillbringa väntan sittandes i sin lägenhet på översta våningen.
- Jag var inte rädd. Men det var en fruktansvärd rökutveckling, säger hon.
Barbro Cadavids lägenhet tillhör inte dem som drabbats värst av branden. Hennes sons lägenhet på nedre botten har däremot skadats mer, antagligen på grund av husets ventilationssystem, tror hon. Hans badrum är helt nedsotat.

Varnade grannarna
Barbro Cadavid pekar på en av sina grannar.
- Det var han som varnade oss igår kväll.
Vid halv niotiden på måndagskvällen gick grannen Mikael Nilsson ut för att handla bröd i en affär på Brantings torg.
- När jag klev ut från affären kände jag röklukt. Jag trodde att det kom från en papperskorg.
Men när han närmade sig sitt hem, som han lämnat en kvart tidigare, såg han att det var därifrån röken kom. Mikael Nilsson sprang då in för att varna alla sina grannar och ringde även larmnumret.

Nästan intakt
På onsdagsförmiddagen var han på väg in till sin lägenhet för att se skadorna.
- Jag var uppe i natt och kollade. Men det var inte så farligt som jag trodde. Jag hade förväntat mig att det skulle vara sönderbränt, säger han.
Men Mikael Nilssons etagelägenhet är nästan helt intakt. Trots att han bor granne med den utbrända vinden.
- Det förebyggande brandskyddet i huset var bra. Därför har branden inte spridit sig vidare, säger förste brandingenjör Lennart Börs.
De flesta av de boende i de två drabbade trappuppgångarna har tillbringat natten på hotell eller hos släkt och vänner. Än så länge har ingen oförsäkrad person eller familj kontaktat socialtjänsten i Vaksala kommundel.
- Vi finns till hands vid behov, säger socialsekreteraren Elisabeth Larsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om