Tidningen gäller än på biblioteket

Biblioteken i Uppsala satsar stort på tidningsläsning via internet. Över 1 000 tidningar från olika delar av världen erbjuds via en databas, som kan nås hemma från datorn. Men papperstidningarna kommer att finnas kvar än så länge.

Elisebeth Anderson läser Östersundsposten på Uppsala stadsbibliotek. Hon föredrar papperstidningar. "Jag tycker bäst om att läsa så här. Att lära en gammal hund att sitta, det går inte", säger hon.

Elisebeth Anderson läser Östersundsposten på Uppsala stadsbibliotek. Hon föredrar papperstidningar. "Jag tycker bäst om att läsa så här. Att lära en gammal hund att sitta, det går inte", säger hon.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2010-01-11 20:46
Dagstidningarna tappar i upplagor över hela landet, och många föredrar nyheter på nätet. Kulturhusets bibliotek i Stockholm följer trenden och slutade helt med papperstidningar vid årsskiftet. I stället hänvisas besökarna till databasen Pressdisplay som erbjuder 1 400 skannade dagstidningar och magasin från över 82 olika länder. På så sätt kan den som har ett bibliotekskort sätta sig in i världsläget hemma vid datorn.
Även på Uppsalas bibliotek finns Pressdisplay till förfogande, men därmed finns inte några planer på att överge papperstidningsformatet.

Tidningsrummet i Uppsala stadsbibliotek är en välbesökt del av byggnaden. Elisebeth Anderson sitter och läser Östersundsposten i en av läsefåtöljerna.
- Jag kommer därifrån och brukar komma hit för att se vad som har hänt och för att titta på bostadsannonserna, berättar hon.
Bibliotekarien Anna Rydén har inte märkt av att intresset för tidskrifter och dagstidningar skulle ha minskat. Många vill fortfarande läsa på traditionellt sätt. Det gäller såväl internationella studenter som vill uppdatera sig om läget där hemma, som äldre människor med dålig internetvana.
- Det är en viss känsla att sitta och bläddra. Och alla har inte heller tillgång till internet, säger Anna Rydén.
Inte heller Gottsunda och Stenhagens bibliotek har planer på att sluta med papperstidningar.
- Det är inte alls aktuellt. Många kommer hit just för att sitta och bläddra. Det finns enorma resurser på nätet, men fortfarande är det få av våra besökare som utnyttjar den möjligheten hos oss, säger Boel Simonsson, bibliotekschef på Stenhagens bibliotek.

Carolinabiblioteket i Uppsala universitet, med inriktning på humaniora, sociologi och teologi, har däremot minskat sitt utbud av papperstidningar och tidskrifter med 30 procent sedan 2003. I stället kompletterar man det fysiska utbudet med ett antal databaser
- Det är en utveckling i tiden. Nu når vi ut på ett helt annat sätt, eftersom det går att läsa hemifrån via datorn, säger Gun Karlberg, funktionsansvarig för periodica på biblioteket.
Hon säger att det inte är en kostnadsfråga, även databaser kostar pengar.

Ser du att ni kommer att ha sluta helt med pappersformatet inom överskådlig tid? - Nej. Inom vårt område är det väldigt många tidningar som inte ges ut i elektronisk form. Och när det gäller svenska tidskrifter kommer det fortfarande en hel del nya, inte minst inom populärvetenskap.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!