Tidigare Uppsalakock satte Nobelmenyn

Andreas Hedlund, tidigare Uppsalabo och krögare i Uppsala, har fått uppdraget att skriva årets Nobelmeny.

Fredrika Bremerskolan.Vinnare i tävlingen Årets kock.



Fr v. eleverna Felix Lindkvist, Robin Holmquist, kocken Andreas Hedlund, eleverna Pierre-Robert Haddad och Sara Aden Afrax

Fredrika Bremerskolan.Vinnare i tävlingen Årets kock. Fr v. eleverna Felix Lindkvist, Robin Holmquist, kocken Andreas Hedlund, eleverna Pierre-Robert Haddad och Sara Aden Afrax

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2012-11-06 19:13

Har du bestämt vad det ska bjudas på?
– Ja, menyn är satt sedan ett tag. Vi har provlagat för 20-30 personer och nu är det detaljprovningar som återstår. Det är en otrolig process med stora volymer och mycket råvaror, 1350 personer ska ju ha mat och det gäller att räkna ut exakt hur länge all mat håller.

Hur mycket kan du själv bestämma över menyn?
– Nobelstiftelsen har förstås önskemål och det gäller att tänka efter säsong och på hur maten sett ut tidigare år, så att man inte gör samma rätter. Men bortsett från detta är det Andreas Hedlunds meny, jag lagar mat som jag känner att jag kan stå för.

Hur högt rankar du detta?
– Jag har varit med och lagat nobelmiddagen tidigare och var med även under kronprinsessans bröllop, men det här blir det absolut största som jag gjort. Nu återstår en meny på Uppsala slott, det skulle vara väldigt speciellt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!