Tidigare krögarna: Därför är det svårt att driva krog på Skaris

Företagarna har avlöst varandra på Skarholmen – och dagens krögare är inte ensamma om att ha det tufft. Varför är det så svårt att driva krog på Skaris? Och vad krävs för att det ska gå med vinst?

Varför är det så svårt att driva restaurang på Skarholmen? UNT har pratat med tidigare krögare.

Varför är det så svårt att driva restaurang på Skarholmen? UNT har pratat med tidigare krögare.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2025-02-04 16:42

– Det är svårt där ute, inget snack.

Det säger Magnus Björkegren. Han är en välkänd restaurangägare i Uppsala och en i raden av krögare som drivit restaurang ute på Skarholmen. Han drev verksamheten mellan 2009 och 2015. Redan då var det utmanande:

– Skarholmen är inte svårtillgängligt, men det är svårt att locka ut folk. Det är tufft på vintern och sommarperioden är för kort. Och i dag går inte ens bussen hela vägen fram, säger Magnus Björkegren.

undefined
"Det är svårt där ute, inget snack", säger Magnus Björkegren, som drev krog på Skarholmen mellan 2009 och 2015.

I UNT:s granskning tidigare i veckan berättar dagens krögare, Anna-Karin Eriksson och Rebaz Zindrou, om hur tufft de har det – inte minst för att hyresvärden Uppsala kommun låtit huset förfalla. Sedan de tog över 2021 har restaurangen inte gått runt, vilket lett till stora skulder för krögarna.

För att utvecklingen på Skaris ska kunna vänta måste kommunen rusta upp huset en gång för alla, säger Anna-Karin Eriksson i UNT:s artikel: "Det blir aldrig gjort ordentligt."

undefined
"Vi har ju pumpat in pengar för att kunna betala hyror, personal, allting egentligen", säger Rebaz Zindrou i UNT:s artikel. Till vänster vd Anna-Karin Eriksson.

"Skaris" har haft många krögare genom åren – huset byggdes trots allt redan 1928.

I mer modern tid minns kanske många nattklubben här ute på 1990-talet, i regi av bland andra Peter Lomm.

I princip hela 2010-talet drevs restaurang Skarholmen av Olle Nordlander, Anders Enocson med flera, som var tidigt ute med idén om hotell på udden.

Så länge Magnus Björkegren var inblandad i Skarholmen ägde hans företag också byggnaden, vilket han tror var en fördel.

– Vi kunde bestämma själva över de investeringar vi ville göra.

undefined
Skaris år 2014.

Just nu driver han omvandlingsplanerna av Flustet i centrala Uppsala, där det bland annat planeras för en ny hotellbyggnad. En förutsättning för att driva utveckling är att äga, konstaterar Magnus Björkegren.

Gällande Skarholmen tror han, likt många andra, att kommunen behöver göra ett omtag kring hela udden.

År 2015 klev paret Glenn och Linda Elfving Bovin in som nya ägare. Deras planer blev omtalade när de presenterade ett stort utvecklingsprogram med dagkonferenser, festvåningsverksamhet och stort hotell med tillhörande spa. De kallade det "Skarholmen 2.0".

År 2017 gick de i konkurs.

undefined
Linda och Glenn Elfving Bovin hade storslagna planer på hotell och spa, innan de gick i konkurs 2017.
undefined
Linda och Glenn Elfving Bovin hade storslagna planer på hotell och spa, innan de gick i konkurs 2017.

Det var då Uppsala kommun köpte Skarholmen.

Först stod huset tomt i nära ett års tid, men i början av sommaren 2018 presenterade kommunen sin första hyresgäst: Alex Khachatryan från Trattoria Alessandro.

– Vi hade skaldjursbuffé på balkongen på sommaren och brunch med varm choklad för skridskoåkarna på vintern. Det var fina år, säger han.

Även om bolaget inte gick jättebra ekonomiskt beskriver Alex Khachatryan det som en framgång. Och framgångsreceptet tror krögaren var ett tydligt koncept. Det var under den här åren som restaurangen fick namnet Palazzo.

– Det var vedugnsbakad pizza, rutiga dukar och färgglad inledning. I dag är nog konceptet inte lika tydligt.

undefined
Alex Khachatryan drev Palazzo del Mare på Skarholmen mellan 2018 och 2021.

Men sedan slog pandemin till med full kraft och kunderna försvann nästan över en natt, beskriver Alex Khachatryan.

– Pandemin drabbade oss riktigt hårt.

En period försökte de lansera varumärket Cupido på Skarholmen. Men till slut gav de upp och överlät bolaget till den nuvarande krögaren: Anna-Karin Eriksson som driver verksamheten med sin man Rebaz Zindrou.

Dagens krögare har berättat för UNT hur de känner sig utnyttjade av Uppsala kommun. Alex Khachatryan delar inte den upplevelsen.

– Under mina år hade vi ett väldigt bra samarbete. Så fort det hände något kom kommunen direkt och hjälpte till. När pandemin kom och det blev tufft kunde de vänta med hyrorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!