Tidigare FRA-verksam positiv till nya lagen

Han har varit med om att signalspana om invasionen i Prag 1968 och om Polenkrisens utveckling under tidigt 1980-tal. Politikern och universitetslektorn Staffan Yngve (s) är positiv till att FRA (Försvarets radioanstalt) ska få vara kvar och därför är han positiv till den nya lagen.

Foto:

Uppsala2008-07-01 00:01
- FRA behövs. Det finns annars en risk att Sverige blir beroende av andra informationskällor i krissituationer. Riktig information kan vara mycket viktig för hur ett land agerar och fel information eller desinformation kan vara förödande. Se bara på den nu pågående krisen i Irak, säger Staffan Yngve.

Riksdagsbeslutet 18 juni om att godkänna en ny signalspaningslag har orsakat en folkstorm. Många är oroade över att den egna e-posten ska granskas och att kontroversiella mejl kan fastna i FRA:s filter, som reagerar på förinställda termer.
Men Staffan Yngve tycker att det bara är kritikernas synpunkter som kommer fram. Han har aldrig hört talas om att FRA har bedrivit spaning på någon enskild person i Sverige, än mindre att myndighetens kulle ha lämnat ut information till andra om enskilda svenskar. Och han har följt verksamheten under 46 år, ända sedan han mönstrade och själv fick göra lumpen som signalspårare på FRA.
- Signalspårning är en militär operation. Man är så fokuserad på exakt vad man ska spana på och det är så hårt styrt vad man ska göra att det inte finns tid eller utrymme för något annat, säger Staffan Yngve.

När hans pappa, som var militär, fick reda på var han skulle göra värnplikten blev han lite orolig, jobbet kunde vara farligt. Några år tidigare hade åtta man från FRA blivit nedskjutna av sovjetisk militär. Det var en historia som tystades ned, inte ens de anhöriga fick veta hur det hade gått för männen förrän alldeles nyligen.
Precis som alla som har jobbat eller jobbar på FRA har Staffan Yngve skrivit på ett papper om att inte avslöja något om verksamheten för utomstående. Men just dessa händelser han berättar för UNT om ligger så långt tillbaka och är numera allmänt kända.
- Palme blev en röst i världen på sin tid och det blev han för att han byggde sitt arbete på bra egna källor. Det var till exempel fint att vi hade egen information om Sovjets invasion i Tjeckoslovakien 1968, säger Staffan Yngve.

Just denna dag hade han det tidiga morgonskiftet på spaningsstationen i Trelleborg när han kunde urskilja lite annorlunda signaler i informationsbruset.
- Det slog ned som en blixt när vi hörde i radiotrafiken att trupperna som var i rörelse mot tjeckoslovakiska gränsen var av den storleken att det inte kunde handla om en övning, berättar han.
Stämningen blev ganska dramatisk, även i Sverige. Sovjetunionen, Ungern, Rumänien, Polen och Östtyskland marcherade in för att mota "Pragvåren", en period av reformkommunism. I Sverige insåg man att Sovjet var en mer offensiv militärt än vad man hittills insett.

I början på 80-talet blev Staffan Yngve extrainkallad för att signalspana i radiokonversationen mellan Sovjet och Polen då en inrikespolitisk kris i Polen var under uppsegling.
- Men ingenting hände förutom att diverse potentater flög fram och tillbaka mellan länderna. Det var skönt att kunna verifiera att ett kärnvapenkrig inte var på gång så nära Sverige, säger han.

Fortfarande tycker han att signalspaning kan behövas i radiokommunikation, då han inte tror att exempelvis usama Bin Laden kommunicerar via mejl. men spårningsverksamheten har utvecklats i takt med den tekniska utvecklingen i övrigt. Men han talar också om faran med nya typer av krigföring via kabel.
- Man måste hela tiden utveckla beredskapen. Kanske FRA skulle kunna vara en ren forskningsorganisation i framtiden, funderar han vidare.

Fakta FRA
För 60 år sedan var FRA (Försvarets radioanstalt) underställt försvarsmakten, men numera är den en civil myndighet, precis som Räddningsverket eller Krisberedskapsmyndigheten.
FRA ska signalspana till stöd för regeringens utrikes, säkerhets- och försvarspolitik och i övrigt för att kartlägga yttre hot mot landet. Spaningen får bara avse utländska förhållanden. Dessutom ska man stödja statliga myndigheter och statligt ägda bolag med teknisk informationssäkerhet. Genom den nya lagen regleras verksamheten ytterligare. I stället för att enbart få spana i etern blir det möjligt att också spana i kabel. Fortfarande får spaningen endast avse utländska förhållanden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om