Tidigare Ackischefen åtalas för miljonmutor

Mutor för 4,7 miljoner kronor. Det är vad tidigare verksamhetschefen vid Akademiska sjukhuset Adel Shalabi ska ha tagit emot från fem olika företag. Nu åtalas han efter ett halvår i häktet. "Bedrövligt om det stämmer", säger Region Uppsala.

På Akademiska sjukhusets Facebook berättas om inköp av nya utrustning som dåvarnade verksamhetschefen Adel Shalabi nu misstänks ha tagit emot pengar i egen ficka för.

På Akademiska sjukhusets Facebook berättas om inköp av nya utrustning som dåvarnade verksamhetschefen Adel Shalabi nu misstänks ha tagit emot pengar i egen ficka för.

Foto: Facebook/Skärmklipp

Uppsala2023-12-21 10:51

Den före detta verksamhetschefen Adel Shalabi åtalas för bland annat grovt tagande av muta i samband med diverse inköp, exempelvis av röntgenutrustning, till Akademiska sjukhuset. Totalt ska verksamhetschefen ha tagit emot mutor på 4,7 miljoner kronor från fem olika företag. 

De misstänkta brotten är begångna mellan januari 2014 och 2022. Adel Shalabi har suttit häktad sedan i maj. Nu åtalas han för fem fall av grovt tagande av muta, men även för grovt bedrägeri och grov trolöshet mot huvudman.

undefined
Adel Shalabi, var verksamhetschef för bild och funktionsmedicinskt centrum vid Akademiska sjukhuset.

– Skulle han fällas för allt så motsvarar ju det ett flerårigt fängelsestraff enligt mig. Det är ovanligt att vi ser en chef i offentlig verksamhet som tagit emot mutor i den här omfattningen, säger Staffan Edlund, senior åklagare vid Riksenheten mot korruption.

I ett fall som pågått under en rad år ska ett bolag ha skickat osanna fakturor till Akademiska sjukhuset som handlat om bland annat hyrläkartjänster. Adel Shalabi har sedan sett till att de kommit in i faktureringssystemet och betalats. Senare ska Adel Shalabi själv ha skickat osanna fakturor till bolaget och på så sätt fått pengar i egen ficka, totalt 2,7 miljoner i det här fallet.

– Vi ser hur mycket företaget fakturerat, vi ser att det sedan omnämns i mejl och vi ser det i vad som sedan betalats in på verksamhetschefens konton. Och siffrorna stämmer helt överens, säger Staffan Edlund.

undefined
Enligt Staffan Edlund, kammaråklagare vid Riksenheten mot korruption, är mutåtalet mot den tidigare chefen för röntgen på Akademiska ovanligt.

I ett annat fall hävdar han att en anställd inom Siemens upprättat delvis osanna offerter, som ska ha gällt utbildningsinsatser för 100 000 kronor, som aldrig ska ha genomförts. Adel Shalabi ska ha varit med på upplägget och aktivt ha verkat för att offerten godkänts. Pengarna har sedan betalats till bolaget av Region Uppsala, och sedan gått vidare till Adel Shalabi, menar åklagaren.

I det här exemplet misstänks nu både Adel Shalabi samt en person på Siemens Healthineers för grovt bedrägeri, förutom mutmisstankarna. 

undefined
Här syns Adel Shalabi vid en invigning av ny utrustning på Akadmeiska sjukhuset.

Sammanlagt åtalas sju personer, övriga sex vid de aktuella bolagen. Ett av de andra bolagen hör till kamerajätten Canon, som misstänks för givande av en muta på totalt 250 000 kronor. 

Alla har förnekat brott i förhören. Adel Shalabis försvarare Hampus Wikerstål säger till UNT att ha nu ser fram emot rättegången.

– Han har inget att dölja och nu ska han få den rättegång och den upprättelse han vill ha, säger Hampus Wikerstål.

Hur förklarar Adel Shalabi de pengar han fått på sitt konto?

– I korthet är det hans uppfattning att han haft sidouppdrag åt en del av de bolag som han tagit emot pengar ifrån, som föreläsningar, utbildningar, konsulttjäner och liknande. I vissa fall har det rört sig om bidrag till forskning som bolagen är beroende av.  Det handlar om transaktioner som inte är brottsliga. 

Hur ser ni på åklagarens bevisning med mejl och fakturor, med mera?

– Det är en stor mängd bevisning men det är mer kvantitet än kvalitet. Adel Shalabi har förklaringar till det som hänt.

Mutmisstankarna avslöjades hösten 2022 i SVT:s Uppdrag granskning. Region Uppsala inledde därefter en egen utredning och fann nya misstankar.  

Region Uppsalas chefsjurist Anne Nilsson reagerar starkt.

– Det här är så mycket större än vi misstänkte från början. Själva anmälan är en bråkdel av det man hittat efter det. Ingen är dömd än, men om det här stämmer är det bedrövligt, säger hon. 

undefined
Anne Nilsson är chefsjurist på Region Uppsala.

Den punkt hon reagerar starkast på är uppgifterna om en lång rad osanna fakturor som kommit in i Region Uppsalas system och betalats.

– Det är så omfattande och har pågått under flera år. Vi kommer att kräva skadestånd. Det här är pengar som skulle gått till hälso- och sjukvård, säger Anne Nilsson.

Vad tänker du kring att det kunnat hända på Akademiska?

– Vi får ju avvakta domen först. Men vi har redan agerat på olika sätt och får nog fortsätta se över vad vi kan göra ytterligare. Vi är mycket tacksamma mot den visselblåsare på Canon som först berättade om uppgifterna för SVT.

Åklagaren Staffan Edlund tycker också det är värt att notera att det är flera leverantörer som misstänks för brott.

– Det är anmärkningsvärt att de här företagen som håller på med offentliga upphandlingar ändå betalar pengar på det här viset.

Canon har meddelat att man inte vill göra några kommentarer. UNT har även sökt de andra större bolagen. 

Detta har hänt

I oktober 2022 avslöjade SVT en misstänkt muthärva vid Akademiska sjukhuset, i samband med ett köp av röntgenapparatur för 6,5 miljoner kronor. Bland annat ska epost ha visat hur han uppgett numret på sitt privata bankkonto till chefen på Canon som sålde utrustningen. SVT visade också hur konversationen med företaget flyttades från Adel Shalabis arbets-epost, till en privat mejladress.

Både Adel Shalabi och Canon har hävdat att ersättningen gäller utbildning, som pandemin sedan satte stopp för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!