Tidig rea tecken på kärvare tider
Ovanligt tidig reastart och trög försäljning tyder på tuffare tider inom kläd- och skohandeln. Under våren har sju butiker i Uppsala city fått stänga igen.
Årets rea startade tidigare och är mer omfattande än tidigare.
Foto: Pelle Johansson
- Numera handlar rean om att vara före konkurrenterna. Drar en butik i gång sin rea tidigt, vill de andra inte vara sämre och därför tenderar reastarten att flyttas fram, säger Maria Sandow på Svensk Handel.
I Forumgallerian startade exempelvis Bik-Bok sin rea en vecka tidigare än de andra butikerna, vilket fick Josefine Lötman, som driver smyckesbutiken Kaktuz, att snabbt sänka priset med 20 procent på hela butiken.
- Man måste ju hänga med om man ska stå sig i konkurrensen. Annars hade ju alla bara gått in på Bik-Bok, säger hon.
Maria Sandow tror också att butikerna i allt högre utsträckning anpassar sig till kundernas ledigheter. Att rean kom i gång tidigt i Uppsala kan delvis bero på att handlarna inte ville förlora köpkraften från studenterna, som ofta flyttar från stan på sommaren.
Enligt Matti von Magius på Upsala Handelsförening är den tidiga reastarten ett tydligt tecken på butikernas kärva tider.
- Till följd av lågkonjunkturen har försäljningen gått trögt under vintern och våren. Det gör att årets rea är mer omfattande än tidigare, butiksägarna måste helt enkelt bli av med sitt lager för att kunna fylla på med nya saker, säger han.
Det råder alltså bra fyndläge för Uppsalas shoppingentusiaster just nu. Reaskyltarnas procentsatser blir allt högre för varje vecka som går. Men samtidigt innebär det sämre lönsamhet för butiksägarna.
- Butikerna gör ingen vinst på ett plagg som reas ut till halva priset. Rean handlar om att få ekonomin att gå ihop, att inte gå back. Många nya, små butiker utan marginaler får det otroligt tufft att överleva nu, säger Matti von Magius.
Hittills i år har sju butiker i Uppsalas centrala delar lagts ner, däribland Mammas Mage och två sportbutiker i Dragarbrunnsgallerian. Enligt Upsala Handelsförening är det betydligt fler än normalt.
- Jag är jätteorolig inför framtiden. Just nu gäller det bara att hålla sig flytande, men helst skulle man ju behöva dubbla omsättningen. Det är tufft för oss privata butiksägare, säger Josefine Lötman.
Maria Sandow tror att en del butikslokaler kan komma att stå tomma ett tag framöver.
- Jag tror inte det är brist på folk som är villiga att satsa. Det är billigare att ta över en rörelse i lågkonjunktur, hyrorna går att förhandla ner och man får en mer realistisk syn på resultatutvecklingen de första åren. Svårigheten är att bankerna är så restriktiva med lån just nu.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!