Man känner att det är något som inte stämmer med vissa föräldrar, men kan inte riktigt sätta fingret på vad. Då kan det röra sig om asperger, adhd eller lindrig utvecklingsstörning. De som arbetar inom barn- och mödrahälsovården, socialtjänsten, förskolan och skolan behöver upptäcka dessa föräldrar och stödja dem, men hur?
– Den röda tråden är att hitta samverkansformer, säger Sven-Erik Pistol.
Han är projektledare på SUF Kunskapscentrum, som arbetar med att öka kunskapen om dessa familjer. Deras årliga nationella konferens närmar sig och den här gången är barnen i fokus. 2008 gjordes en kartläggning av hur många barn i Uppsala kommun som har föräldrar med kognitiva svårigheter. Det visade sig vara minst 1 092 barn.
Ord som ofta dyker upp i det här sammanhanget är försummelse, ensidig mat, brist på stimulans, dålig hygien och dålig säkerhet i hemmet. Alla som möter dessa barn och föräldrar behöver kunskap om problematiken. Om barn till exempel kommer till förskolan trötta, smutsiga eller inte kommer alls, ska en varningsklocka ringa. Ju tidigare insats, desto bättre.
– Det värsta som kan hända är att tiden går. Det här är inget som spontanläker, säger Sven-Erik Pistol.
När man blir förälder ställs helt nya krav på struktur och planering, på att komma ihåg saker och hålla tider. En del är högfungerande intellektuellt, men har svårt i sociala sammanhang. Risken är stor att familjen blir isolerad.
Detta är inget försumbart problem. En genomgång av alla barnavårdsutredningar i Östhammars kommun 2008 visade att 48 procent bottnade i dessa svårigheter.
I många fall blir barnen omhändertagna, fast de med rätt stöd hade kunnat bo kvar hemma hos sina föräldrar. Samtidigt undviker många föräldrar att be om och ta emot hjälp just av rädsla för att barnen ska bli omhändertagna.
– En fungerande samverkan mellan professionerna är A och O, men det är fortfarande för mycket stuprör, säger Sven-Erik Pistol.
Kunskaperna och erfarenheterna som SUF Kunskapscentrum har byggt upp är efterfrågade i hela landet.
– Vi får mycket hurrarop och dunkar i ryggen, men vi har ännu inte fått ett regeringsuppdrag med långsiktig finansiering för att kunna jobba i hela landet, säger Sven-Erik Pistol.