Temperaturen har nästan ingen betydelse, det räcker med att solen tittar fram. Så fort kalendern visar vår åker solglasögonen på och vi är redo för uteliv.
Stans uteserveringar har haft en ovanligt bra start i år med långa dagar under klarblå himmel. Och det verkar inte finnas någon hejd på uteplatsernas popularitet. Det vet man på restaurang Lingon, vars uteservering intill ån sällan är tom under solsken. Livemusiken fortsätter liksom i fjol, och för att förnya sig ska sommaren också gå i grillens tecken.
– Folk vill ha grillat på sommaren. Vi har haft det på valborg och kulturnatten och har märkt att det varit uppskattat, säger Anton Uddfalk, restaurangchef.
Rumpstek, flankstek och slaktarstek är några exempel på vad som kan dyka upp på menyn framöver. Lite amerikanskt och ganska otypiskt svenskt, analyserar restaurangchefen. De avslappnade grillrätterna går hand i hand med stilen i övrigt: ”sommarstugemiljö” och ”verandan hemma vid huset”, som Anton Uddfalk själv förklarar den.
– Det är den rustika hemma hos på bakgården-känslan, det är det vi försöker förmedla, säger han.
Ett stenkast därifrån, också med en glimt av ån, ligger nyöppnade kafébaren Stumpen 26. Uteserveringen är på plats men ska piffas och putsas till. Markiser ska monteras och infravärmen monteras. Förhandling pågår om en utökad yta och den stora planen är även en utebar.
– Då blir det ganska stort. Det är en bra miljö här runtomkring, det är ett ganska gömt ställe, lite ”mormors gård”, säger Hashmat Ibrahimkhel, delägare.
2013 års Guldkaja för bästa uteservering tilldelades Picnic på Sas Radison. Robert Mentzer ansvarar för den Asien-inspirerade och gröna uteserveringen med en bar byggd av en fransk grönsaksbil. Då var han salig och sade till City att de skulle bli ännu nöjdare 2014. För att greja det:
– Kommer vi inte att växla ner under sommaren. Många stänger och drar ner på sina verksamheter, under juli dör ofta staden. Men vi känner att det finns tillräcklig publik hela sommaren så vi kommer att ha vanliga öppettider, säger han.
Picnic ska stå för avslappnad miljö där regler är trist. Inomhuskonceptet ”feelgood friday” ska flytta ut med afterwork redan från tidig eftermiddag. Dra ner på farten när det finns gäster verkar onödigt, anser Robert Mentzer.
Något ovanligt, än så länge, är att Picnic har en rökzon som ger ickerökarna majoritet på uteserveringen.
– Vi har märkt att det funkar. Det är för att ge fler möjligheter för barnfamiljer, allergiker och andra som inte tycker om rök.