Tid för te

Nu dricker vi te i stället för latte. Den klassiskt brittiska traditionen afternoon tea har flyttat in på Uppsalas kaféer och hotell. City har kollat in utbudet.

Salsta slott.

Salsta slott.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2012-03-16 09:06

Gammaldags har blivit modernt igen. Långa sittningar med te och trekantiga sandwichar utan kant passade tidigare helt enkelt inte in bland juicer och en espresso i farten. Men den senaste tiden har något hänt. Affärsöverenskommelser skrivs över en kopp rött, grönt, ceylon, eller något annat från en lång temeny. Bredvid står ett sprudlande glas champagne som diskret fylls på.

Afternoon tea är tillbaka, i ny tappning. Och Uppsala hakar på. På vardagseftermiddagar sitter föräldralediga och äter hembakat på Gillet, medan andra till helgen beställer in ett trevåningsfat med champagne till på Stationen. Lyxhotellet Villa Annas lördagste är fullbokat veckor i förväg, herrgårdarna runt om i länet erbjuder bokstavligen dignande bufféer.

Och det verkar som att folk också hemma gärna anstränger sig lite extra med fikat.
– Vi har märkt en ökning av folk som efterfrågar traditionellt engelska teer, kanske till sina tebjudningar, berättar Nina Kjällberg på te- och kaffebutiken Bönor & blad vid Stora torget.

Vill man dricka te som engelsmännen gör så ska man välja ett kraftigt, starkt ceylonte med mjölk, enligt Nina Kjällberg.
– Jag skulle inte rekommendera något väldigt smaksatt till afternoon tea, men alla tycker olika.

På restaurang Stationen är det i alla fall fruktte som är det mest populära också under helgernas afternoon tea, som snabbt har blivit populärt.
– Man ser verkligen alla sorter här, allt från föräldrar med två barn till kill- och tjejgäng, säger Jessica Vikström, som är restaurangchef.

På Stationen är det populärt att beställa in champagne till teet – och att dricka kaffe på maten.
– De flesta dricker förstås te men en del vill ha kaffe till desserterna som ingår, säger Jessica Vikström.

3 ställen i stan

Brittisk känsla: Stationen

[Kaja5]

När: Lör- och söndagar 12–15.

Vad: Överdådigt

Trevåningsfat med fantasifulla snittar överst,   desserter i mitten och ett urval av smörgåspålägg längst ner. Faten varieras vecka för vecka. Dessutom får man en korg med scones och bröd,  cream cheese och marmelader. Och te förstås.

Kostar: 199 kronor, 299 kronor med ett glas champagne.

Omdöme: Den internationella stilen på Stationen passar perfekt för afternoon tea och champagneglaset man kan välja till får det hela att komma så nära den brittiska känslan det går i Uppsala. Plus för sensationellt goda dessertsnittar. Bordsbokning rekommenderas starkt för bästa upplevelsen.

Stort urval: Villa Anna

[Kaja4]

När: Lördagar kl 13–16.

Boka bord, det kan vara fullt i veckor framåt.

Vad: Trevåningsfat till bordet med snittar (lax, skagen och renstek), små scones, marmelader, cream cheese, lemon curd och kanelbullar. Buffé med smörgåsar, mängder av pålägg. Juice, smoothies, kakor och desserter. Flera sorters te att välja på.

Kostar: 225 kronor.

Omdöme: Lyxigt gott och MYCKET, med stort urval av pålägg och fantastiskt goda desserter. Serveringen balanserar faktiskt lite på gränsen till hotellfrukost eller -brunch vilket dock känns lite fel, synd också att det är svårt att hitta ett bra neutralt te i utbudet.

Urban tesalong: Clarion hotel gillet

[Kaja3]

När: Måndag–fredag 14–17, lördag 15–17.

Vad: En kanna tevatten och en påse löste, ett trevåningsfat med två scones/person, två små sandwichar med ost och skinka/person, tre småkakor, en chokladbit samt sylt och grädde. Téet beställs från en speciell temeny. Allt är hembakat och hemlagat.

Kostar: 99 kr/person.

Omdöme: Gillets afternoon tea liknar tyvärr det svenska fikat lite för mycket. Kakorna är för många och de salta tilltuggen för få. Positivt är temenyn och den urbana tesalongskänslan. Och priset förstås.

3 ställen värda en utflykt

Härlig lyx: Sigtuna stadshotell

[Kaja5]

Avstånd från Uppsala: Ca 3,5 mil.

När: Fre–lör kl 14, 15 och 16 i hotellets lounge. (Tre sittningar à en timme.)

Vad: Te väljer man från en särskild meny och det serveras sedan i en kanna till bordet. Till detta ett trevåningsfat med snittar (ren, lax och skagen), scones med sylt, cream cheese och lemon curd, samt fyra lyxiga småbakelser.

Kostar: 295 kronor, 450 kronor med ett glas champagne.

Omdöme: Fantastiskt gott, vackert, och väl avvägt utbud. Att ta en afternoon tea på här ger riktig lyxkänsla, men smakar det så kostar det. Synd att man bara har sin plats garanterad i en timme, och att den självspelande flygeln mest är störande.

Plocka själv: Krusenbergs herrgård

[Kaja4]

Avstånd från Uppsala: Ca 1,5 mil.

När: Omkring en helg i månaden. (Ring 018–18 03 00 för aktuell info.)

Vad: Scones med hemkokta marmelader, dessertostar, matpaj, många sorters fikabröd såsom drömtårta, moussebakelser, succétårta med mera.

Kostar: 195 kronor.

Omdöme: Afternoon tea på vackra Krusenbergs herrgård är ingen klassisk afternoon tea-upplevelse med sandwichar och snittar utan här är fokus på scones och efterrätter. Ett föredömligt stort teutbud, som man serverar sig själv. Tilltuggen tar man också själv från ett buffébord. Allt är fantastiskt gott och miljön är härlig, och med någon liten sandwich på menyn så hade betyget blivit fem av fem.

Visning ingår: Salsta slott

Avstånd från Uppsala: Ca 2,5 mil.

När: Omkring varannan söndag kl 13–17 (se hemsidan salstaslott.se för aktuell info).

Vad: Afternoon tea-buffé med scones, marmelader, sandwichar av engelsk typ, godis, franska bakverk, olika teer med mera.

Kostar: 175 kr/person (250 kr för afternoon tea och visning av slottet)

Övrigt: I priset ingår en visning av slottet.

Omdöme: Ingen afternoon tea serverades under Citys testperiod, varför Salstas buffé inte är betygssatt denna gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!