Tid för krukväxter

Vintern är krukväxternas bästa tid. När det är kallt och ogästvänligt ute är det extra härligt att njuta av blommande växter i fönstret. Och vi nordbor är ovanligt måna om att förnya inomhus.

Foto: Agneta Green

Uppsala2012-03-10 08:01

Saintpaulia, hibiskus, orkidéer och begonior är särskilt populära så här års. Men också 1970-talets gröna favoriter som kroton, monstera och prickblad är på väg att ställa sig på fönsterplats igen. Just saintpaulian blommar som bäst just nu och finns i hur många färger som helst. Den lilla blå ger en föraning om vårens blåsippsblomning medan pastellfärgerna piggar upp.

Saintpaulian växer vilt på några få platser i östra Afrika där den gillar lite fuktiga och skuggiga bergssluttningar. Det gör att den trivs fint inomhus även hos oss. I Danmark, som är stort när det gäller att odla krukväxter, är mini-saintpaulian populärast just nu. Tänk bara på att de torkar ut otroligt fort när de växer i sina små plastkrukor. Och - även minikrukväxter gillar att planteras om! Många av våra vanligaste krukväxter kommer från tropiska områden i världen. Flera av våra vanligaste gröna växter, som gullranka och monstera, växer på marken under höga träd och mäktig grönska. Det gör att de är ganska anspråkslösa när det gäller ljus.

Hibiskus och bougainvillea är två blommande växter som kräver mycket ljus och värme, men inte direktsol. Blir det för kallt eller för varmt faller bladen. Både hibiskus och bougainvillea gillar att stå ute i trädgården eller på balkongen sommartid. Hibiskusen går oftast i rött eller orange men som nyhet i vinter finns också en helvit hibiskus med stor blomma. Krukrosen har blivit en vanlig gå-bort-present. Nyaste sorten Infinity, med stora vita väldoftande rosor och ett mörkgrönt bladverk, fick nyhetspriset för inomhusväxter på världens största växtmässa, IPM, i Tyskland i januari. Rosen kan planteras ut i trädgården när den gjort sitt inomhus.

gunnel.carlson@ttspektra.se

Tips

TIPS: Besök ett växthus
Vill man se hur våra vanligaste krukväxter egentligen vill växa är ett besök i någon av våra svenska botaniska trädgårdar ett måste. Där finns samlingar med rena arter som man aldrig får chansen att se annars.

+ Göteborgs botaniska trädgård har Sveriges största orkidésamling med 1 500 arter. Just nu pågår det orkidéfrossa där. I samma växthus finns också en samling med rena arter av begonia som gör att den krukväxten blir oväntat spännande.

+ Botaniska trädgården i Uppsala har en samling av vilda saintpauliaarter i Tropiska växthuset. De har ett eget odlingsskåp där man också visar upp några hybrider tillsammans med föräldraarterna. I ett av uppdrivningshusen i Uppsala finns samlingen med svenska pelargoner. Dessa visas inte för allmänheten, men delar av den kommer att finnas med på en krukväxtutställning i Lövstabruk i norra Uppland i sommar.

+ Tack vare grosshandlare Edvard Anderson finns det stora Medelhavsväxthuset på Bergianska trädgården i Stockholm. Han testamenterade hela sin kvarlåtenskap till Bergianska med förbehållet: "För inrättandet och drivandet av en vinterträdgård, där medelhavsklimatets och därmed jämförliga klimatområdens träd, buskar och örter äro uteslutande representerade". Underbart att gå i en kall vinterdag.

+ I Lunds botaniska trädgård håller växterna bokstavligt talat på att växa igenom taket. I nio avdelningar med olika klimat visas växter från hela världen - från kaktusar till orkidéer.


TIPS: Dags att plantera om
Nu är perfekta tiden att plantera om krukväxter. Knacka försiktigt loss dem ur sin kruka. Använd blomjord och plantera om i en lite större kruka. Vattna. Om växten behöver beskäras så vänta med det till ett par veckor efter omplantering, då kan du också starta med näringsvattning. Så fort vårsolen börjar lysa behöver även växterna ny energi efter vintervilan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om