"Jag har blivit plöjd i diket, bilar körde in i mig "

Under torsdagen blir det nya regler för Epa-traktorer. 17-åriga Thilma Nilsson har blivit utsatt för våldsamhet av vanliga bilar och tänker mycket på dödsolyckorna. Trots det älskar hon Epa och vill gärna att hennes son ska köra en dag.

Thilma Nilsson kommer från början från Knivsta och bor nu i Hammarskog norr om Uppsala. Genom Epa-traktorn har hon fått vänner i hela Uppland.

Thilma Nilsson kommer från början från Knivsta och bor nu i Hammarskog norr om Uppsala. Genom Epa-traktorn har hon fått vänner i hela Uppland.

Foto: Åsa Karlsson

Uppsala2023-08-31 11:35

Thilma Nilsson är 20 minuter sen till City Gross parkering i Gränbystaden. 40 minuter i Epan har hon bakom sig från Hammarskog sydväst om Uppsala där hon bor med sin kille. Här på parkeringen brukar hon och hennes Epa-gäng hänga med sina A-traktorer, spela Fröken Snusk och Ringes-Ronny i högtalarna och snacka skit.

– Förlåt, det strula med barnvakten, säger hon när hon hoppar ur sin gamla ombyggda Volvo 940.

undefined
Thilma Nilsson kommer från början från Knivsta och bor nu i Hammarskog norr om Uppsala. Genom Epa-traktorn har hon fått vänner i hela Uppland.

Nio månader gamla Hugo får aldrig åka med i Epan. Hon är rädd att någon som inte ser triangeln bak på bilen ska köra in i henne bakifrån. Osäkerheten är baksidan på den livsstil som Epa-traktorer har blivit för Thilma.

– Jag har blivit plöjd ut i diket, bilar har kört in i min sida och andra har kastat saker på bilen.

Vad ilskan beror på vet hon inte, vuxen omognad är en gissning, men hon är uppenbart påverkad när hon pratar om alla olyckor och dödsfall med Epa-traktorer. Trots det vill hon att sonen Hugo ska bli en del av Epa-världen när han blir tonåring, att de ska kunna dela den.

undefined
Thilma Nilsson kör en Volvo 940 som är ombyggd till A-traktor. Eftersom hon bor långt utanför stan använder hon den mycket för att träffa kompisar och att åka och handla.

– Men det är bra med de nya reglerna, det tror jag kommer få ner olyckorna.

Under 2022 avled fyra personer i A-traktorsolyckor. Alla var under 18 år. Det är den högsta dödssiffran med A-traktorer under ett och samma år sedan sammanställningarna startade 2016. De nya regler som gäller för A-traktorer från och med i dag 31 augusti är ett led i att få ner olycksstatistiken. Reglerna innebär bland annat att alla som sitter i bilen måste ha säkerhetsbälte och man får bara sitta en på varje plats.

– Självklart blir det lite tråkigare det där med att man inte får sitta många. Det är ju en del av myset att man tränger ihop sig och många som inte har råd med ett eget fordon kan ändå delta i umgänget. Nu kommer färre kunna vara med.

undefined
Thilma (till höger) har inte funderat så mycket över att Epa-intresset bygger på koldioxidutsläpp. Enligt henne är Epa-kulturen präglad av en idé om att leva snabbt och skita i morgondagen.

Thilma Nilsson som är 17 år fick upp ögonen för Epa-kulturen när hon var 13 och hade placerats i ett HVB-hem i Tobo utanför Tierp.

– Jag misskötte skolan, bråkade med mamma och var så svår att ha att göra med att mamma sjukskrev sig ett helt år för att ta hand om mig. Men till slut orkade hon inte mer. Vi åkte till bup-akuten en tisdag och på onsdagen flyttade jag till familjehemmet.

I Tobo blev det lugnare. Familjen som Thilma bodde hos levde ute på landet och hade hästar. Bussarna in till Örbyhus där ungdomar möttes gick tre gånger om dagen på veckorna, på helgerna inte alls. Men hennes familjehemsföräldrar hade ett stort intresse för bilar och Thilma fick följa med på Classic Carweek i Rättvik. 

I skolan hade alla som fyllt 15 år Epa-traktorer eller moppebilar. De umgicks på kvällarna i Örbyhus, lyssnade på Epa-dunk och var klädda i det typiska Epa-modet med svarta smala jeans, leopardmönstrat och sneakers av märket Vans. Thilma älskade allt men kände sig utanför eftersom hon sällan kunde ta sig Epa-mötena.

undefined
Här på parkeringen utanför Citygross i Gränbystaden brukar Thilma Nilsson träffa sina kompisar med Epa-traktorerna.

– Då började jag känna suget efter friheten i att ha ett eget fordon. Slippa vänta på bussar, passa tider, slippa vara rädd för att bli antastad på bussar.

Efter två år i familjehemmet bestämde hon sig för att flytta hem igen till sin mamma i Knivsta. Hon började då umgås med Knivstaraggarna som hon träffade genom en kompis, hon träffade lite äldre personer som hade Epa-traktor och lärde känna Epa-folk i Gränby.

– Det är det som är en av grejerna med det här intresset. Man lär känna några här som känner några andra där så jag har fått ett jättestort umgänge.

undefined
Thilma hade aldrig hittat till Epa-kulturen om det inte var för att hon placerades i ett familjehem på landsbygden utanför Tierp där Epa-kulturen var stor.

Efter ett halvår av tjat lyckades hon få sin mamma att köpa Epa-traktorn hon nu sitter i. 35 000 kronor fattigare blev mamman och överenskommelsen var att Thilma skulle sköta skolan. Hon fick bilen, men gymnasiet har hon inte börjat i eftersom hon blev gravid och fick Hugo. Men planen för framtiden är att på något sätt jobba med bilar. I nuläget har hon tillsammans med en kompis TikTok-kontot Officiella Strög Patrullen som har 20 000 följare. Allt innehåll handlar om Epa och de tjänar lite pengar på olika samarbeten.

Född 2006 är Thilma Nilsson två år yngre än klimataktivisten Greta Thunberg, men hon tillhör inte Greta-generationen. Hon har inga tankar om att hennes livsstil bygger på koldioxidutsläpp. 

– Jag använder bilen mest som transportmedel, men jag tror inte att någon Epa-intresserad fattar hur mycket det påverkar klimatet. Jag är inte heller så insatt i sånt. Det känns som att allt man gör är dåligt för miljön.

Nya regler för A-traktor

Från och med 31 augusti 2023 gäller att:

- Både den som kör A-traktor och eventuella passagerare måste använda bälte vid färd på väg.

- Passagerare i en A-traktor får endast sitta på en plats avsedd för passagerare och det får endast sitta en person per plats.

- En A-traktor får framföras i högst 30 kilometer i timmen vid färd på väg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!