Therese Löfgren Weinebrandt satt inne på sin arbetsplats i Donnerska huset vid Donners plats i Visby när hennes man Tomas ringde henne. Klockan var 13.58 på onsdagen.
– Han stod precis utanför och sa att han blivit påsprungen av polis och att något hänt. Jag gick upp en våning i huset och såg då hela torget uppifrån, säger hon.
Från fönstret kunde Therese Löfgren Weinebrandt följa dramatiken på torget. Ambulanspersonal som precis kommit till platsen gjorde hjärt- och lungräddningen på den knivhuggna kvinnan. Hon såg också gärningsmannen 30–40 meter bort, liggande i en gränd med poliser över sig. När poliserna efter någon minut reste sig upp och tog med sig mannen såg Therese Löfgren Weinebrandt honom tydligt.
– Jag uppfattade honom som väldigt ovårdad och tänkte då att det nog var en isolerad händelse, som inte alls hade med Visby eller Almedalen eller demokrati att göra. Jag hoppades det. Jag fick inte känslan då av att det var en politiskt aktiv person, utan någon som mådde dåligt.
Gjorde han motstånd?
– Nej, inte alls. Han såg nerslagen och hängig ut. Men poliserna hade ju också legat på honom en stund.
Therese Löfgren Weinebrandt reagerade på hur länge ambulanspersonalen gjorde hjärt- och lungräddning på platsen.
– Jag befarade då att det inte skulle gå vägen. Det måste ju annars vara mycket bättre att göra hjärt- och lungräddning i ambulansen, men uppenbarligen gjorde man bedömningen att det inte gick att flytta henne dit.
Senare på onsdagen meddelades att kvinnan avlidit av sina skador. Man gick också ut med hennes identitet: Ing-Marie Wieselgren, 64 år, som var bosatt strax utanför Uppsala. Hon var psykiatrisamordnare på Sveriges kommuner och regioner och överläkare i psykiatri på Akademiska sjukhuset.
– Det är så hemskt och så obehagligt. Stämningen i Visby är väldigt tryckt. Det var ju så många som visste vem hon var, som suttit i samma paneler som henne. Det gick från att vara en kanske isolerad händelse till en händelse av en helt annan karaktär, säger Therese.
Therese Löfgren Weinebrandt har tidigare jobbat på UNT:s marknadsavdelning och bodde fram till i våras i Uppsala. Nu bor hon på Gotland och är projektledare på Gotlands förenade besöksnäring. Någon timme efter dådet lämnade Therese och hennes kolleger lokalerna för att låta polisen och kommunen leda krisarbetet därifrån.
På torsdagsmorgonen var hon tillbaka på sin arbetsplats i Donnerska huset.
– Det är lugnt och stilla här på torget nu, med blommor och ljus på platsen. Nu när jag tittar ut genom fönstret ser jag människor som ser tagna ut och lägger dit blommor, säger Therese Löfgren Weinebrandt.
Det här är första gången Therese är på Almedalsveckan. Hon har reflekterat över hur unikt Almedalens öppenhet är, där makthavare och kändisar av olika slag samlas och kan stoppas på gatan av vem som helst som vill prata med dem. Själv stod hon exempelvis häromdagen nästan axel mot axel med överbefälhavaren Micael Bydén under Liberalernas partiledare Johan Perssons tal.
– Jag hoppas och tror att det här dådet inte påverkar öppenheten. Samtidigt kan man undra vad det sätter för avtryck hos varje enskild person – det är ju ändå en offentlig person som dödats.
Therese Löfgren Weinebrandt tror att torsdagens mångfaldsparad, som sedan länge varit planerad att avsluta Almedalsveckan, kommer att bli väldigt välbesökt.
– Det blir nog en manifestation mot mordet, och för öppenhet. Jag hade inte tänkt på paraden innan dådet, men nu kommer jag att lämna jobbet för att vara med.
Den 32-årige man som greps efter knivattacken är anhållen på sannolika skäl misstänkt för mord. Mannen ska på torsdagsmorgonen ha erkänt mordet, enligt uppgifter till DN.