Kvinnor struntade i viktigt vårdbesök – kan leda till cancer

När Nyby vårdcentral höll helgöppet för att ge kvinnor möjlighet att ta cellprov kom bara 2 av 24 kallade. En av de som uteblev hade inte tagit sina prover på över sex år.

Varken barnmorskan Pia Bergström Eriksen eller verksamhetschefen Marie Rådahl på Nyby vårdcentral kan förstå varför nästan ingen kom på cellprovskontroll.

Varken barnmorskan Pia Bergström Eriksen eller verksamhetschefen Marie Rådahl på Nyby vårdcentral kan förstå varför nästan ingen kom på cellprovskontroll.

Foto: Åsa Karlsson

Uppsala2024-05-04 05:00

Nyheten i korthet

  • På Nyby vårdcentral missade 22 av 24 kvinnor sina inbokade cellprovstider under ett helgöppet evenemang.
  • Vårdcentralens nya bokningssystem skickar ut tider för cellprover till kvinnor, i stället för att de själva ska boka tid.
  • Personalen uttrycker oro över att kvinnor inte förstår vikten av regelbundna cellprov för att tidigt upptäcka livmoderhalscancer.

På Nyby vårdcentral vid Heidenstamstorg sitter verksamhetschefen Marie Rådahl och barnmorskan Pia Bergström Eriksen med pannorna i djupa veck. De har just varit med om att 22 av 24 inbokade patienter inte dök upp på sina bokade tider.  

Under året har hela landet infört ett nytt bokningssystem för kvinnor som ska ta cellprover, och nu har turen kommit till Region Uppsala och Nyby vårdcentral. Det nya är att kvinnor får ett utskick med brev där de får en tid för cellprov och om de inte kan ska de boka om tiden själva. I det tidigare systemet fick kvinnor en kallelse, enligt intervallet i screeningprogrammet, med information om att de själva skulle boka en tid för cellprov.

undefined
Marie Rådahl, verksamhetschef på Nyby vårdcentral och Pia Bergström Eriksen, barnmorska, vill uppmana kvinnor att gå på cellprovskontroll.

– Och för kvinnor som har svårt att komma på veckodagar har vi de här helgtiderna som en möjlighet då och då. I lördags hade vi 24 inbokade kvinnor, men bara två kom. Vi har alltid haft fullt på helgtiderna för cellprover så vi blev minst sagt förvånade när det var så få som kom, berättar verksamhetschefen Marie Rådahl.

Kvinnorna som uteblev från sina cellprover var i 40-årsåldern, vilket är en känslig ålder för att utveckla cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer. Från 23 års ålder tills man fyller 50 år ska man gå och ta cellprover var tredje till femte år. Efter 50 minskar riskerna så då räcker det att ta cellprov var sjunde år. 

– En kvinna som uteblev hade inte tagit cellprov sedan 2018, hur kan det komma sig? undrar Marie Rådahl.

Hur farligt är det att utebli från sina cellprover?

– Livmoderhalscancer är oftast en långsamväxande cancer, men det är viktigt att gå på sina kontroller för att upptäcka cellförändringar i tid, säger barnmorskan Pia Bergström Eriksen.

undefined
Barnmorskan Pia Bergström Eriksen till vänster och verksamhetschefen Marie Rådahl gör ett stort arbete med att få alla kvinnor i uppsamlingsområdet Nyby att komma på sina cellprovstider.

Enligt statistik från Cancerfonden dör en kvinna varannan dag i Sverige av livmoderhalscancer och medianåldern vid insjuknandet var 51 år. Det är alltså en av de cancerformer som i hög grad drabbar yngre kvinnor. 

– Vid sidan av att de tar risker är det också så att en annan patient får stå åt sidan när kvinnor inte kommer på sina inbokade besök, säger Pia Bergström Eriksen.

Den 25 maj har Nyby vårdcentral nästa lördag med 24 inbokade kvinnor som ska ta cellprover.

– Vi förstår verkligen inte varför nästan ingen kom förra gången, så nu vill vi verkligen uppmana kvinnor att komma, säger Marie Rådahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!