Tester på unga män ska minska klamydia

I höst drar ett nytt projekt igång i Uppsala som ska minska klamydiaspridningen. Målgruppen är unga killar.

Aladdin Kanngo, Ayman Hamid och Mehmet Aras tror att fler kommer att testa sig.

Aladdin Kanngo, Ayman Hamid och Mehmet Aras tror att fler kommer att testa sig.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2009-04-22 07:00
Klamydia har ökat kraftigt bland unga de senaste åren, men få testar sig. Unga killar är extra dåliga. I höst inför därför Fyrisskolan försök med att möjliggöra urintester på killtoaletterna under ett års tid. Testerna kommer fortfarande att behöva lämnas till skolsköterskorna och skickas iväg till landstinget, men diskretionen är större än förut.

Det är inte helt enkelt att prata öppet om könssjukdomar. Ayman Hamid, gymnasieelev på skolan, skrattar högt när UNT kommer och vill först inte alls fotas och prata om klamydia.
- Det är en bra idé. Mycket bättre än nu. Det är många som inte vill gå och testa sig för att det är skämmigt, säger Ayman när han får höra om projektet.
- Alla vet att man ska skydda sig men inte alla gör det, fyller vännen Mehmet Aras i.

Att det bara är killar som projektet riktar sig till är enligt skolsköterskan Anna Weidung av praktiska skäl.
- Resultatet när man gör den här typen av urintester på tjejer är inte lika säkert. Det är stor risk att man missar någon som egentligen är positiv, och det är inte bra, säger hon.
Gert-Ove Segerström, metodutvecklare på Centrala skolhälsovården, är en av initiativtagarna och projektansvarig.
- Killar är sämre på att söka vård över huvud taget. Finns testerna väldigt lättillgängligt hoppas vi att det ska väcka åtminstone några killars intresse, säger Gert-Ove Segerström.
Idén kommer från ett liknande projekt i Norge där man, liksom i Sverige, har sett en stor ökning av klamydia bland unga de senaste åren.

En orsak till att så få gör klamydiatest är att det ofta inte ger några symtom. Hälften av killarna och två tredjedelar av tjejerna visar inga symtom alls vid smitta. Konsekvenserna kan vara desto värre, där sent behandlad eller obehandlat klamydia kan leda till sterilitet.
Liknande satsningar har gjorts förut, där klamydiatester skickades hem till unga killar i Uppsalaområdet. Det största problemet både då och vid tidigare försök har varit att nå ut till rätt gersoner. De unga killar som löper störst risk att få klamydia på grund av exempelvis många sexpartners har varit de som är svårast att förmå att testa sig. Varken skolsköterskan Anna Weidung eller kollegan Margareta Lundkvist tror att det beror på att klamydia går under smittskyddslagen, det vill säga att man enligt lag måste upplysa sina sexpartners om att de kan vara smittade.
- Nej, det har alltid fungerat bra. Det görs helt anonymt, du får bara ett brev där det står att du kan vara smittad, säger Anna Weidung.

Margareta Lundkvist tror att det även den här gången kommer att bli svårt att nå alla men är försiktigt optimistisk.
- Vi vet inte hur det kommer att gå. Men jag tycker att om vi bara kan rädda en så är det värt satsningen.
Projektet är ett "pilotprojekt" som ska redovisas i januari 2010 innan det kan bli aktuellt att införa på fler skolor.
FAKTA
Klamydia är den vanligaste könssjukdomen i Sverige och smittar lätt vid oskyddade sexuella handlingar. Under år 2008 minskade antalet rapporterade fall från drygt 47 000 till 42 000 jämfört med år 2007. Siffrorna ska dock tolkas med försiktighet, då år 2007 hade en stor ökning beroende på en ny testteknik som upptäckte även gamla fall.
Mellan 1998 och 2008 nästan tredubblades antalet klamydiafall i Uppsala. Ett nytt förhållningssätt till sex bland unga med fler olika sexpartners tros ligga bakom en stor del av ökningen.
Klamydia kan i värsta fall leda till sterilitet, både för män och kvinnor, men botas relativt enkelt med antibiotika.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om