Test visar risken för att dö i stroke

Det finns ett nära samband mellan resultaten på ett enkelt siffer- och bokstavstest och risken för att dö för dem som insjuknar i stroke.

Uppsala2012-05-10 00:32

Män som före slaganfallet presterat dåligt på testet har mycket sämre prognos när de drabbas av stroke än män med goda testresultat. Det framgår av en studie bland 155 äldre strokedrabbade män i Uppsala, som publiceras på nätet i facktidskriften BMJ open.
– Vi har tidigare visat att testet kan fånga in personer som ligger i högriskzonen för stroke. Nu ser vi att testresultaten också är nära kopplade till risken för att dö efter slaganfallet, säger forskaren Bernice Wiberg, läkare vid Akademiska sjukhusets geriatriska enhet.

Ingen av männen i studien hade haft någon stroke när de vid 70 års ålder genomgick flera test av minne och mental prestationsförmåga. I ett av testen gällde det att så snabbt som möjligt med penna rita in ordningsföljden på ett antal siffror och bokstäver.

Slaganfall i hjärnan är i många fall en mycket allvarlig sjukdom. När männen senare drabbades av stroke dog mer än hälften av dem inom 2,5 år efter slaganfallet. Som väntat var dödligheten efter slaganfallet förhöjd för män som också hade diabetes eller högt blodtryck.
– Men även efter att ha tagit hänsyn till sådana traditionella riskfaktorer och till utbildningsnivå såg vi ett nära samband mellan risken att dö och hur männen tidigare presterat på siffer- och bokstavstestet, säger Bernice Wiberg.

Den tredjedel av männen som haft de sämsta testresultaten löpte nära tre gånger hög risk att dö under de närmaste åren efter slaganfallet jämfört med den tredjedel av männen som haft de bästa testresultaten.

Men varför skulle resultaten på ett siffer- och bokstavstest påverka prognosen efter ett slaganfall?
– En förklaring kan vara att skador i de små blodkärlen i hjärnans djupare delar kan ha bidragit till de svaga testresultaten och att dessa skador är relaterade till ökad risk för stroke och allvarlighetsgrad av stroke, säger Bernice Wiberg.

Redan tidigare har forskarna visat att svaga testresultat flerfaldigar risken för att insjukna i stroke och borde kunna användas för att fånga in personer i riskzonen för slaganfall och erbjuda dem en mer intensiv förebyggande behandling.

Men kan testresultaten också användas för att styra behandlingen efter slaganfallet och på så sätt ändå förbättra den dåliga prognosen för dem som presterat svagt?
– I första hand är det viktigt att undanröja eller behandla riskfaktorer för stroke väl. Dit hör att sänka högt blodtryck med hjälp av motion och/eller läkemedel, sluta röka och undvika övervikt. Om man har diabetes gäller det att behandla den väl och om man har så kallat förmaksflimmer att medicinera med Waran eller liknande läkemedel, säger Bernice Wiberg.

Fakta

Stroke är samlingsnamn för hjärninfarkt, hjärnblödning och hjärnhinneblödning. Hjärninfarkt beror på att blodproppar täpper till blodförsörjningen till en del av hjärnan och är den i särklass vanligaste formen av stroke.

I Sverige insjuknar årligen mellan 25 000 och 30 000 personer i stroke, varav cirka en femtedel avlider inom en månad efter slaganfallet. Stroke är den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige. Av dem som överlever får cirka en fjärdedel så svåra handikapp att de behöver omfattande hjälpinsatser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!