De boende på äldreboendet Hemskogen har samlats i en ring. I mitten står arbetsterapeuten Ann-Christin Eklund.
– Hur många här har haft hund?
Nästan alla räcker upp handen. En av dem, Roland Boqvist, berättar att han hade en hund som hette Pajas.
– Han var svart med en vit fläck på bröstet. Han tyckte om att springa i skogen.
I dag får en annan svart hund ersätta Pajas, nämligen tvååriga Tellus. Och Tellus är inte som vilken hund som helst. Han är en utbildad terapihund, som sedan en månad tillbaka är på prov på Hemskogen.
För matten och arbetsterapeuten Ann-Christin Eklund är Tellus ett arbetsredskap och alla insatser journalförs.
– För människor som har haft en stroke och behöver träna talet är det en hjälp. Det är ofta lättare att prata med en hund än med en människa. Jag brukar också be patienterna att dela ett äpple och mata honom, vilket är bra handträning.
Men Tellus kan hjälpa till också på andra sätt – genom att ge kärlek och trygghet. Han ger en möjlighet till beröring, något som utsöndrar hormonet oxytocin som gör att vi mår bra och blir lugna.
För många har terapihunden Tellus blivit ett socialt stöd, någon de kan prata och kela med. Ann–Christin Eklund minns särskilt en äldre man som inte ville leva längre. Hon besökte honom med Tellus tolv gånger – något som gjorde stor skillnad, berättar hon. Mannen tog promenader med Tellus, de fikade och kelade tillsammans.
– Det var fantastiskt att se vilken kontakt de fick, säger hon.
Tellus, som är en flat coated retriever, har gått en nästan ettårig utbildning med sin matte. Där har han bland annat fått lära sig olika kommandon och bli hanterad av andra.
– Alla hundar kan inte bli terapihundar. De går igenom ett lämplighetstest där man exempelvis tittar efter om de söker kontakt med människor och att de inte reagerar av höga ljud, säger Ann-Christin Eklund.
För att komma runt allergier finns mediciner, berättar Ann-Christin Eklund. Hon är alltid noga med att folk som kommer i kontakt med Tellus får sprita händerna och Tellus måste ha en filt under sig om han ska ligga i exempelvis soffor.
– Om det finns någon som är väldigt allergisk eller rädd så ska man så klart ha stor respekt för det. Då får man ha hunden i ett särskilt utrymme.
Att använda djur inom vården är något som de styrande politikerna i Sigtuna kommun ställer sig positiva till. I år ska man utreda möjligheten att hundar som Tellus kan bli ett permanent inslag på kommunens vård– och omsorgsboenden. Något Ann-Christin hoppas ska bli verklighet.
– Vårdhundar skänker meningsfullhet. För en gång skull får de boende ge någonting och inte bara ta emot hjälp. De känner sig värdefulla för någon annan.