Teorin: Vildsvinet letade efter sina kultingar

Tidigt på onsdagsmorgonen avlivades ytterligare ett vildsvin i centrala Uppsala. Eftersöksjägaren misstänker att det var mamman till kultingarna som man tvingades avliva i helgen.

Arkivbild. En vildsvinssugga och hennes kulting.

Arkivbild. En vildsvinssugga och hennes kulting.

Foto: Ingvar Karmhed / Svd / TT

Uppsala2017-05-31 12:06

Det var vid 03.20-tiden på onsdagsmorgonen som polisen fick in ytterligare ett larm om ett vildsvin som kommit på villovägar i centrala Uppsala. Allmänheten hade sett djuret simma i Fyrisån i närheten av Flustret. Polis och kommunjägare kallades till platsen.

– Hon stod gömd under en gångbrygga, med polisens hjälp kunde vi locka fram henne så att vi kunde avliva henne, säger kommunens eftersöksjägare Pertti Jokinen under onsdagsförmiddagen.

Han misstänker att suggan hade sökt sig in till staden för att leta efter sina kultingar. Det kan vara så att hon var mamma till några av vildsvinskultingarna som avlivades i helgen.

– Man kan ju inte veta med säkerhet, men jag bedömer att hon haft tre kultingar i följe för inte så länge sedan. Man kunde se det på att hon hade tre spenar som var utdragna, säger Pertti Jokinen.

Att avliva henne var det enda alternativet.

– Skulle vi söva henne i vattnet så hade hon drunknat och hade vi föst i väg henne så hade hon med största sannolikhet varit tillbaka redan nästa natt och letat till gud vet när, säger han.

Det har varit intensiva dagar för eftersöksjägarna som ska avlivat totalt sju vildsvin i centrala Uppsala sedan i lördags.

– Vi får hoppas att det lugnar ner sig nu, det har varit mycket om nätterna. Men man vet aldrig, det kan komma in nya igen, säger Pertti Jokinen.

Enligt Länsstyrelsen i Uppsala län är vildsvin en svår viltart att hålla koll på och man vet inte med säkerhet hur stort beståndet är.

– Det finns egentligen ingen bra inventeringsmetod, men vi kan se att antalet ärenden ökar och att vi fått in många förfrågningar om skyddsjakt, säger Lars Plahn, vilthandläggare vid länsstyrelsen.

Myndigheten känner inte till något specifikt område kring staden där man vet att vildsvin håller till, det enda man vet är att de rör sig i stadens utkanter.

– Därför uppmanar vi markägare utanför stan att hålla efter dem så att de inte får en naturlig inkörsport till stadskärnan. Det blir som bekant väldigt besvärligt när de tar sig in i bostadsområden.

Villaägare bör även tänka på att hålla rent i sina trädgårdar då exempelvis fallfrukt och ekollon kan locka till sig vildsvin.

– Om de dyker upp ska man tänka på att agera snabbt och skrämma bort dem. Om de får vara i fred så vänjer de sig vid området, säger Lars Plahn.

LÄS MER: Sex vildsvin skjutna i centrum

LÄS MER: Här räddas vildsvinet ur Fyrisån

LÄS MER: Vildsvinsjakt vid akademiska sjukhuset

LÄS MER: Så gör du om du möter ett vildsvin

Vildsvin i Sverige

Historiskt har vildsvinet förekommit i Sverige från Uppland och söderut. Under 1700-talet utrotades vildsvinen och det var först på 1940-talet som de återinfördes och då till hägn. Rymningar och illegala utsättningar har sedan förekommit.

I början av 1980-talet fanns det färre än 100 frilevande vildsvin i landet. Tio år senare hade stammen vuxit till cirka 500 djur. Sedan dess har expansionen gått fort. Det uppskattas att antalet vildsvin uppgår till cirka 200 000 i dagsläget. Avskjutningen är uppskattad till cirka 80 000 djur per år.

Den grundläggande principen är att skador av vildsvin ska begränsas främst genom ett starkt jakttryck. Genom samverkan mellan berörda parter – mark­ägare, jordbruksarrendatorer och jägare – ska en beskattning ske så att skadorna hålls på en acceptabel nivå.

Källa: Länsstyrelsen Uppsala län

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!