Temadag i matens tecken

Flera bord med mat från olika världsdelar stod uppdukade när temadagen "matens vägar" anordnades på Gustavianum.

Flera smakprov från olika världsdelar när "matens vägar" anordnades på Gustavianum.

Flera smakprov från olika världsdelar när "matens vägar" anordnades på Gustavianum.

Foto: Elin Igelström Nordahl

Uppsala2019-03-09 20:59

Inne i universitetsmuséet fanns mängder med mat från våra olika världelar. Det var de olika regionala forumbildningarna vid Uppsala universitet – Nordamerika, Kina, Afrika, Turkiet, och Sydasienstudier som anordnade dagen "matens vägar".

– Vi bjuder in till en temadag kring mat och traditioner. Vi vill belysa maten och dess vägar från olika perspektiv, berättar Sten Hagberg, professor i kulturantropologi, som sedan 30 år bedriver forskning i Burkina Faso och sedan 10 år i Mali.

Under lördagen pågick flera föreläsningar med olika forskare. De handlade bland annat om insekter som är en del av framtidens mat. En annan handlade om degprodukter och så kallade dumplings som skapades i Kina för cirka 1000 år sedan och som i dag är en traditionell maträtt i Kina och Asien.

­– Det finns smakprov från Indien, Uganada, konstgjort godis från USA och torkad mango från Burkina Faso, säger Sten Hagberg.

Sedan 2012 har universitetet under varje år anordnat temadagar på Gustavianum. Förra året var det "världen i rörelse" som handlade om migration och folkomflyttningar.

– Det är viktigt att vi väljer ett tema för de dagar som vi anordnar. Samtidigt är det viktigt för oss att visa vad vi arbetar med i vardagen på de olika forumbildningarna på universitetet och att allmänheten får möjligheten att möta våra olika forskare, säger Sten Hagberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!