Teknikspanare med koll på framtidens internet

År 2020 kommer 50 miljarder prylar att vara uppkopplade. Glasögon, klockor, kylskåp och trafikljus är bara några exempel.

Rebecka Cedering Ångström och Erik Kruse experter på mobilbeteende

Rebecka Cedering Ångström och Erik Kruse experter på mobilbeteende

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2013-09-22 19:40

– Framtiden blir otroligt spännande. Allt som kan ge oss fördelar genom uppkoppling kan bli uppkopplat. Det är bara fantasin som sätter gränser, säger Erik Kruse, Strategic marketing manager på Ericsson, vars jobb är att försöka förstå hur samhället ser ut år 2020.

Han berättar att inom kort kan till exempel trafikljus och ambulanser vara uppkopplade så att ambulansen får grönt ljus hela sträckan från sjukhuset fram till olycksplatsen. Något som också är på gång är uppkopplade gatlyktor som tänds enbart när någon är i närheten.
– Det här ger oss uppenbara fördelar. Trafiken blir säkrare när ambulansen rycker ut och uppkopplade gatlyktor är otroligt energieffektivt, säger Erik Kruse.

Något annat som väntas komma ut på marknaden nästa år är Google Glass, alltså röststyrda datoriserade glasögon med virtuell skärm. Glasögonen kan till exempel filma och fotografera det som bäraren ser. Står man och tittar på en byggnad, till exempel Uppsala slott, kan glasögonen visa information om byggnaden och dess historia förutsatt att informationen finns lagrad.

För att få reda på hur framtiden kan komma att se ut tittar Erik Kruse på teknikens och samhällets utveckling samt på dagens trender när det gäller människors beteenden och behov. Det sistnämnda forskas fram på Ericsson ConsumerLab där Rebecka Cedering Ångström jobbar som senior advisor.  Hon kan det mesta om människors beteenden och drivkrafter när det gäller telefoner, surfplattor och andra uppkopplade prylar.

– Gränsen mellan att vara uppkopplad och nedkopplad suddas ut alltmer. Vi blir alltmer beroende av internet eftersom det stöttar oss i vardagen, säger hon.
Nyligen har man gjort en undersökning om tv- och videotittande på Ericsson ConsumerLab. Denna visar att även om traditionellt tv-tittande fortfarande dominerar, så använder vi i allt större utsträckning mobiltelefon, surfplatta eller dator för att se på tv och video.

– Vill man se på tv så finns det ett smörgåsbord av möjligheter. Man kan titta på Netflix, Svtplay eller traditionell tv på olika enheter och på olika platser långt från tv-soffan, säger Rebecka Cedering Ångström.

Tv- och mediaundersökningen har gjorts bland människor som har bredband i hemmet och som tittar på någon sorts tv eller video minst en gång i veckan. Den visar bland annat, att 67 procent av svenskarna använder ytterligare en mobil enhet samtidigt som de tittar på tv.

– Man slösurfar, läser sms, kanske kollar upp någon skådis i en film, eller chattar med vänner medan man ser på Melodifestivalen. Personligen tycker jag också att telefonen är världens bästa skämskudde. Är det något pinsamt eller jobbigt som man inte vill se är det lätt att plötsligt ”bli tvungen” att kolla mail och sms, säger Rebecka Cedering Ångström och skrattar.

Det är i denna riktning utvecklingen går. Vi blir alltmer uppkopplade och allt fler enheter kopplas upp. Varje minut på dygnet beräknar man att det görs 680 000 delningar på Facebook, att 48 000 timmar video laddas upp på Youtube, att 100 000 tweets skickas och att 47 000 appar laddas ned från Appstore.
– Men när vi pratar om framtiden måste vi se bortom mobiltelefonen, datorn och tv:n. 50 miljarder prylar kommer att vara uppkopplade 2020. Allt kommer att bli uppkopplat: tidningar, sjukvård, tv, bank, ditt hem, trafiken, och så vidare, säger Erik Kruse.

Både han och Rebecka Cedering Ångström tror på teknologins möjligheter att skapa en bättre värld. 
– Vi har till exempel sett att mobiltelefonbaserat betalsystem har skapat tillgång till banktjänster såsom pengaöverföringar för fattiga människor i flera afrikanska länder. Det är en enkel lösning som har stor betydelse för många, säger Rebecka Cedering Ångström.

Något som också väntas kunna förbättra tillvaron för många människor är e-hälsovård som till exempel kan användas på platser i världen där sjukvårdspersonal befinner sig långt ifrån sina patienter och har svårt att nå fram till den på grund av dålig infrastruktur.

– Uppkoppling handlar om så mycket mer än information och sms. Helt plötsligt kan vi lösa problem som vi inte trodde var möjliga att lösa. Fattiga människor i världen kan få tillgång till utbildning och sjukvård, vi kan skapa trafiklösningar som kan bidra till att minska utsläppen och vi kan attackera klimatfrågan genom att göra energikonsumtionen mycket mer effektiv, säger Erik Kruse.


Personligt

Namn: Erik Kruse
Ålder: 50 år.
Yrke: Strategic Marketing Manager på Ericsson.
Bakgrund: Uppvuxen i Skövde, flyttade till Uppsala 1987. Studerat stadskunskap, företagsekonomi, psykologi, antropologi och sociologi. Jobbat på Ericsson i 13 år först på ConsumerLab och i dag med projektet ”networked society” som handlar om att ta fram framtidsvisioner för år 2020 när det gäller vårt alltmer nätverkade och uppkopplade samhälle.
Familj: Sambo och en son.
Bor: I Fålhagen, Uppsala.
Fritid: Jobba, kolla engelsk fotboll, laga mat och umgås med familjen

Namn: Rebecka Cedering Ångström.
Ålder: 36 år
Yrke: Senior Advisor på Ericsson ConsumerLab, alltså Ericssons konsumentforskningsavdelning som sedan 1995 årligen gör undersökningar i över 40 länder.
Bakgrund: Uppvuxen i Salabacke. Har studerat produktutveckling och affärsutveckling och har en MSc i Industriell design.
Familj: Man och två barn på 2 och 4 år.
Bor: Luthagen i Uppsala.
Fritid: Att vara med familjen ute i naturen, umgås med vänner. Gillar också att spela dataspel även om det som småbarnsförälder inte finns så mycket tid för det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!