Teknikskola ska väcka intresse för naturvetenskap
En teknikskola ska startas i Uppsala efter kommunala musikskolans modell.Tanken är att få barn och ungdomar intresserade av naturvetenskap, samtidigt som goda fritidsaktiviteter kan erbjudas i kommunala lokaler som behöver fyllas.
—Det här är verkligen en rolig sak och allt känns väldigt lovande, säger Bengt Sandblad (s), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
I sitt yrke sysslar han med teknikutbildning på universitetsnivå.
—Jag vet att vi behöver höja intresset för naturvetenskap och teknik och att vi framför allt behöver få fler tjejer att intressera sig, säger han.
Ett mål kommer att vara att just locka flickor i lika hög utsträckning som pojkar till teknikskolan.
Diger förstudie
Än är inga detaljer klara. En diger förstudie har dock gjorts av Annika Olsson, docent vid Uppsala universitet, en studie som lett till att en enig barn- och ungdomsnämnd i onsdags gav tjänstemän uppdraget att utreda detaljerna. Senast i höst ska verksamheten vara i gång.
Förstudien har bland annat tittat på de åtta kommuner i landet som redan har teknikskolor och lyfter fram kommunala musikskolan som en bra jämförelse. I likhet med den ska teknikskolan vara en fritidsaktivitet som organiseras av skolan.
Heidenstamskolan och Gränbyskolan i östra Uppsala, nämns som lämpliga lokaler.
—Där finns plats eftersom elevantalet minskar och där finns ett stort kunnande eftersom Heidenstam redan har en naturvetenskapsprofil, säger Bengt Sandblad.
En annan orsak är att det behövs fritidsverksamheter i det området. Men skolan ska vara öppen för barn mellan 6 och 15 år från hela kommunen.
Börjar i liten skala
Omfattningen är inte bestämd, inte heller hur mycket pengar som ska satsas. I de kommuner som har teknikskolor varierar antalet anställda mellan 1 och 6 heltidstjänster.
—Vi får börja i liten skala för att se var det leder. Det viktiga är att vi kommer i gång så att vi har något att visa upp, säger Bengt Sandblad.
Kostnaden för de teknikskolor som finns ligger på mellan 1,3 och 2 miljoner kronor per år, utom i Örebro där kostnaden är 3 miljoner kronor. I vissa kommuner har kurserna varit gratis för eleverna, i andra har en avgift tagits ut på mellan 100 och 500 kronor per kurs, enligt förstudien.
FAKTA
Enligt barn- och ungdomsnämndens beslutsunderlag ska barn och ungdomar i en kommunal teknikskola arbeta praktiskt med teknik, naturvetenskap och entreprenörsskap. Teknikskolan följer inte skolans läroplan utan utgår från egna kursplaner.
Grundläggande tekniska och mekaniska principer lärs ut genom att barnen själva skapar och bygger.
Verksamheten ska ligga på fritiden, men skolan och fritidsverksamheten kan tillsammans dela på ansvaret för teknikskolan.
Idén till kommunala teknikskolor kommer från Inga-Lill Stjerndahl på statliga NUTEK. Hennes tankegång var att eftersom den kommunala musikskolan ligger till grund för den stora exporten av svensk musik , så borde en liknande framgång kunna skapas inom naturvetenskapen genom att satsa på en kommunal teknikskola.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!