Teknikerbrist hotar brandskyddet

Brist på utbildade skorstens­fejartekniker hotar brand­skyddet i Uppsala. Bara 15—20 procent av tillsynen kan genomföras under 2006. Bristen väntas kvarstå ytterligare tre år. Det ökar risken för bränder.

Uppsala2006-01-26 00:00
För att klara de årliga brandskyddskontrollerna behövs fem, sex behöriga skorstensfejartekniker i Uppsala kommun. I dag finns bara en och en halv tjänst.
Åke Huss driver kommunens enda sotningsföretag med avtal att sköta brandskyddskontrollerna. Han kan inte göra mer än högst tjugo procent av tillsynen i år med den bemanningen.
— Under 2006 är vi ålagda att kontrollera brandsäkerheten för alla vedeldade pannor. Det kommer vi inte att klara, säger han.
Sedan 1998 har antalet soteldsbränder minskat från fyrtio per år till mellan sex och sju. Med mins­kad tillsyn kan de börja öka igen.
— Ett års uteblivna kontroller fungerar nog. Men blir det fler så får det stor betydelse för brand­säkerheten. Risken är att vi få fler bränder, säger Uppsalas brandchef Tommy Ekstrand.

Lösning dröjer
Anledningen till krisen är lagen om skydd mot olyckor som trädde i kraft den första januari 2004. Lagen infördes i stor hast och höjde radikalt kravet på tillsyn och därmed kompetens för skorstensfejarteknikerna. Någon övergångstid för att klara nyrekrytering och utbildning infördes inte. Det har lett till att en rad kommuner runt om i landet har brist på tekniker.
— Jag räknar med att det kommer att ta två till tre år innan vi är fullt bemannade, säger Åke Huss.
Räddnings- och beredskapsnämnden har givit honom i uppdrag att göra en plan för hur frågan kan lösas. Den ska vara klar under de närmaste veckorna. Men Åke Huss är tveksam till om det finns någon omedelbar lösning. Han har visserligen ett tiotal tekniker som skulle kunna göra besiktningarna, men de saknar den formella behörigheten. Kunde bara Räddningsverket bevilja dispens för dem under en övergångsperiod så skulle det gå.
— Men man säger nej. Då klarar vi inte det här. Vi är inte negativa till den nya lagen, den är bra. Men vi måste få en rimlig chans att utbilda oss för att kunna utföra uppdraget, säger Åke Huss.

Kvaliteten måste säkras
Håkan Sten vid Räddningsverket är lite oförstående inför kritiken. Han säger att ingen fått dispens på grund av att ingen sökt dispens. Samtidigt har verket beslutat att inte ge något utrymme för att söka dispens.
— Det har vi gjort därför att vi anser att den behörighetsnivå som man satt är en del i det kvalitets­säkringssystem som vi vill uppnå, säger Håkan Sten.
UNT: Hur ska de kommuner som inte har tekniker göra då?
- Man kan alltid söka dispens i alla fall, säger Håkan Sten.
Vad som kommer att ske återstår att se. Räddnings- och beredskapsnämnden har det yttersta ansvaret.
— Frågan är inte på bordet ännu så vi avvaktar Åke Huss utredning. Men vi hoppas att länsstyrelsen kan föra det här vidare till Räddningsverket och på så sätt få fram en dispens, säger Tommy Ekstrand.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!