”Tekniken kan förråda oss”

"Spionappar" och dataläckage som avslöjar en telefons position har ställt nya krav på kvinnojourer runt om i landet. Under måndagen den 4 februari anordnar Uppsala Kvinnojour och it-säkerhetsföretagetSentor en utbildningsdag om digitaliseringens ökade risker.

Enligt en akademisk studie finns det över 200 appar som går att använda för att olovligen spåra en person.

Enligt en akademisk studie finns det över 200 appar som går att använda för att olovligen spåra en person.

Foto: Madeleine Andersson

Uppsala2019-02-04 10:00

Charlie Svensson är teknisk IT-säkerhetsexpert och en av dem som under måndagen kommer att föreläsa om vilken typ av risker en telefon kan innebära när det kommer till spårning av personer.

– Det har skett en enorm utvecklingen under de senaste 20 åren. Förr gick ingen runt med en GPS i fickan men idag har vi en telefon som skickar ut information som kan användas för att positionera oss, säger han.

LÄS MER:”Ytterligare en arena att utöva våld på”

Förutom så kallade "spionappar" som explicit används till att spåra en telefon så finns det appar som inte primärt använts i det syftet. Charlie Svensson nämner Tinder och streamingtjänster som exempel.

– Tekniken kan förråda oss. Bara genom att surfa omkring kan man lämna digitala spår efter sig. Tinder kan göra en grov positionering av vart en person befinner sig och det kan vara tillräckligt för att bli hittat, förklarar han.

Delade streamingtjänst-konton kan användas för att leta upp IP-adresser och på så sätt hitta en person.

– Det är en enorm utmaning för kvinnojourer både i Sverige och utomlands. Det räcker med att en telefon sänder ut GPS-koordinater så kan ett helt boende röjas, säger Charlie Svensson.

Även användningen av sociala medier har ökat riskerna. En selfie på Instagram eller Facebook kan avslöja något i bakgrunden som ger en person din exakta plats, enligt Charlie Svensson.

– Sociala medier är en naturlig del i många människors vardag. Det bästa är att inte använda teknik alls men för vissa är det inget alternativ. Det är något vi avråder från men om man vill fortsätta använda sociala medier så är det bäst att använda ett alias. Det finns faktiskt få anledningar till att använda sitt riktiga namn online, säger Charlie Svensson.

Charlie Svensson menar att den ökade digitaliseringen har säkerhetsfrågorna blivit enormt komplexa. Men det finns grundläggande rekommendationer på vilka åtgärder man kan vidta för att skydda sig själv. Det viktigaste är att stänga av mobilens platstjänster och inte använda konton som du tidigare delade med någon annan.

– Sen lönar det sig faktiskt att ha foliehatten på sig och ständig vara försiktig med att använda mobilen och datorn, säger Charlie Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!