Tedrickande skyddar mot äggstockscancer
Risken för att insjukna i äggstockscancer är klart lägre för kvinnor som dagligen brukar dricka te än för kvinnor som inte gör det.
— Våra resultat ger ytterligare stöd för uppfattningen att te tillför kroppen ämnen som skyddar mot äggstockscancer, säger Susanna Larsson, doktorand vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet i Stockholm.
När studien startade för drygt 15 år sedan och vid ett andra tillfälle sju år senare besvarade kvinnorna en omfattande enkät om sina mat- och dryckesvanor, bland annat om de drack te och hur ofta som de i så fall gjorde det.
Under åren som gått sedan studien startade insjuknade 301 av dem i äggstockscancer.
När forskarna närmare granskade vilka kvinnor som insjuknat fann de att äggstockscancer var klart vanligare bland dem som uppgivit att de aldrig drack te än bland dem som dagligen brukade göra det.
För kvinnor som drack minst två koppar te per dag var risken för att insjukna i äggstockscancer nästan halverad jämfört med för kvinnor som aldrig drack te.
— Däremot såg vi inget samband alls mellan hur mycket kaffe kvinnorna drack och deras risk att insjukna i äggstockscancer, säger Susanna Larsson.
Även tidigare gjorda laboratoriestudier och djurförsök har pekat på att te kan skydda mot vissa cancerformer.
— Den troligaste förklaringen till detta är att te innehåller höga halter av så kallade polyfenoler, som motverkar de negativa effekterna av fria syreradikaler i kroppen. Mycket talar för att just äggstockarna är extra känsliga för fria syreradikaler, säger Susanna Larsson.
Är det dags att rekommendera alla kvinnor att dricka minst ett par koppar te per dag som ett slags cancerskydd?
— De som gillar te kan utan vidare fortsätta att dricka det. Men det behövs fler studier som visar samma resultat som vår egen innan det finns skäl att rekommendera te för alla, säger Susanna Larsson.
Resultaten av studien publiceras i det nya numret av factidskriften Archives of Internal Medicine.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!